Srpska i Srbija obilježavaju Dan jedinstva


RS i BiH | 15.09.2021

Republika Srpska i Srbija obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.


Građani su pozvani da danas na svoje domove istaknu srpske trobojke. U Banjaluci je juče održana Svečana akademija, a centralna manifestacija će biti održana danas u Beogradu. Prenos obilježavanja pratite na RTRS od 17.25.


U kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.


Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj danas će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.


Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.


Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.


 


 


 


RT/RTRS