Koncertom povodom jubileja škole ORKESTAR GIMNAZIJE uljepšao pretprazničko veče


Kultura | 18.08.2021

Orkestar Gimnazije „Jovan Dučić“ izveo je večeras koncert na Trgu slobode, povodom velikog jubileja - 100 godina trebinjske gimnazije, a u okviru proslave krsne slave grada i sabornog hrama – Svetog Preobraženja Gospodnjeg.


Na repertoaru jednoipočasovnog koncerta bilo je dvadeset kompozicija, domaće i inostrane pop i rok muzike – od grupe „Kvin“, Adel, Zdravka Čolića, Đorđa Balaševića, Riblje Čorbe...


„Večeras je nastupilo pet generacija trebinjske gimnazije – od učenika prvog i drugog razreda, do muzičara iz gimnazije koji su već studenti i koji su rado odvojili dio ljeta za pripremu jedne ovakve večeri“, kaže profesor muzičkog obrazovanja u ovoj školi i dirigent orkestra Pero Bokić.


Ističe da mu veče u slavu jubileja škole znači puno – pripada već trećoj generaciji gimnazijalaca iz svoje porodice, pa je i spremanje koncerta smatrao svojom ličnom moralnom obavezom.


Nisu zaboravili na još jednu moralnu obavezu: pjesmu „Nokturno“ Olivera Dragojevića, kaže, posvetili su rano preminulom trebinjskom muzičaru i kompozitoru Božidaru Bobu Vučuru, u znak zahvalnosti za godine podrške i inspirisanja na rad.


Podsjeća da orkestar postoji već pet godina i da naš grad čini jedinstvenim.


„Izuzev 'Rok simfonije' u Banjaluci, koliko sam informisan, ne postoji nigdje drugo regionalni orkestar sa ovim brojem članova, muzičara-amatera, kao što ima naš“, kaže Bokić.


Dodaje da je nakon numere „Hiljadu boja“ u planu orkestra rad na još nekoliko autorskih kompozicija, a početak studijskog snimanja očekuje - već na jesen.


 


rt