Promovisana zbirka priča „Lađa za spas“ Ratomira Mijanovića


Kultura | 18.08.2021

U okviru proslave slave grada i Sabornog hrama u bioskopskoj sali Kulturnog centra večeras je predstavljena knjiga „Lađa za spas – priče iz ratomira 2“, autora Ratomira Mijanovića, novinara Radio Trebinja.


Uz pjesmu „Noć nad Nevesinjem“, knjiga na 172 stranice sadrži 12 priča o sudbini pojedinca - boraca i ratnih heroja u vrtlogu posljednjeg rata, iznevjerenim idealima i razočarenjima.


Prema riječima autora riječ je knjizi ratnih priča kojima je želio da otrgne od zaborava heroje odbrambeno-otadžbinskog rata koji su ostavili svoje živote na braniku otadžbine.


„Trudim se da te heroje kroz pisanu riječ sačuvam od zaborava. Riječ je o mojoj drugoj knjizi, koja je izdata prošle godine u avgustu. Rat je samo povod priča, a poruka je mir koji nema alternativu“, naveo je Mijanović.


Upravo su, kako je istakao autor, prva mjesta u sali bila rezervisana za junake knjige i njihove potomke.


Novica Telebak, predsjednik Književne zajednice "Jovan Dučić"  rekao je da kada mlad čovjek učestvuje u ratu i počne da objavljuje knjige kao Mijanović, onda on nosi jak pečat iz rata u grudima i kad tad će progovoriti o tome.


"Mijanović je drugačiji od ostalih jer nikada ne govori o sebi, već o drugima i najmanje mu je bitno kako će reagovati drugi, jer su njemu važni oni o kojima govori u knjizi", rekao je Telebak.


Knjiga je izašla u izdanju Književne zajednice „Jovan Dučić“ Trebinje i Zavičajnog kluba „Osvit“ Bileća.


U muzičkom dijelu programa učestvovali su Lana Ćapin i Mato Ratković, grupa „Krugovi u žitu“ i guslar Pavle Brnjoš, a dijelove iz knjige kazivali su Romana Roganović i Helena Brajić.


Prethodna zbirka pripovijedaka „Priče iz ratomira“ objavljena je sredinom 2018. godine i već je doživjela tri izdanja.


 


RT