Preminuo Miroslav Lazanski


Dešavanja | 04.08.2021

Preminuo ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, potvrđeno RTS-u u Ministarstvu inostranih poslova.


Bio je urednik emisije Lazanski-Direktno na Radio-televiziji Republike Srpske, dugogodišnji novinar Politike, i vojni analitičar.


Preminuo je u Beogradu u 71. godini.


Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine. Gimnaziju "Jovan Dučić" završio je u Trebinju, a Pravni fakultet u Zagrebu.


Karijeru novinara počeo je kao student u zagrebačkom Poletu, da bi nastavio pišući za Vjesnik, Danas i Start.


Dok je bio u Zagrebu pisao je za Politiku Ekspres i NIN. U martu 1991. godine Lazanski dolazi u Politiku, da bi 1996. prešao u Večernje novosti, odakle se vratio u Politiku 2001. godine.


Lazanski je imao kolumnu i u grčkom listu Katimerini i u japanskom Dajmond vikli. Izveštavao je sa ratišta u Bejrutu, iz rata Iraka i Irana, Avganistana, iz Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima...


Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR-a, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svjetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj "Tautog", letio u avionu "F-14", bio na nosaču aviona "Džon F. Kenedi" i letio u Migu 29.


Bio je gost vojnih akademija Rusije, Japana, SAD, Australije, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije... Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu "Katimerini", japanskom "Sekuritarian" i "Dajmond vikli" /The Diamond weekly/.


Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.


Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.


Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na funkciju ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.