Otvorena 14. izložba fotografija „FOTOBIH 2021“


Kultura | 23.07.2021

U Galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena 14. izložba fotografija „FOTOBIH 2021“, u organizaciji Foto-kino kluba Trebinje, a pokroviteljstvom Asocijacija za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine.


Na izložbi je predstavljeno više od stotinu fotografija od 47 autora iz Bosne i Hercegovine, promovisani su i nagrađeni radovi u kategorijama kolor i monohrom - a ovogodišnji selektor trebinjske „FOTOBIH“ izložbe bio je Dragan Prole, majstor fotografije u AUFBiH.


Prvu nagradu u konkurenciji kolor fotografije osvojio je Ahmet Rešidović, a među monohrom fotografijama Ognjen Golubović – obojica članovi Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka.


Članovima Foto-kino kluba Trebinje pripale su dvije pohvale - Slavenku Vukasoviću u monohrom i Dušanu Vukoviću u konkurenciji kolor fotografija.


„Foto-kino klub je osnovan još 1948. godine, a obnovio je svoj rad 2006. godine - i od tada organizujemo ovu državnu izložbu fotografija, koja je svojevrsna smotra najboljih radova fotografa amatera u Bosni i Hercegovini. Tema je uvijek slobodna pa i ove godine imamo različite motive na prispjelim fotografijama“, kaže predsjednik Foto-kino kluba Trebinje Slavenko Vukasović.


Dodaje da trebinjski Foto-kino klub broji između dvadeset i trideset članova, od kojih se njih 15 aktivno bavi fotografijom i izlaže na domaćim i izložbama u inostranstvu.


Radoje Elez, član upravnog odbora Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH, kaže da će izložba „FOTOBIH 2021“ biti priređena u više gradova BiH, pri čemu će svaka imati posebnog selektora koji će nagraditi najbolje.


„Obično se sa svih tih izložbi izdvoji desetak najboljih fotografija, na kraju se svi ti rezultati saberu da bi na Danima fotografije BiH bila proglašena - i fotografija godine“, napomenuo je Elez.  


 


rt


  


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?