ČETIRI GODINE „HERCEGOVAČKE KUĆE“


Trebinje | 20.07.2021

POSTALA BREND HERCEGOVINE


Za četiri godine, koliko ima da je u Trebinju otvoren prvi objekat „Hercegovačke kuće“, od proizvođača trebinjskog kraja je otkupljeno oko 1,2 miliona maraka vrijednosti autohtonih hercegovačkih prehramebnih proizvoda za kojim vlada velika potražnja, a ovaj objekat sam po sebi postao brend.


„Ovoliko novaca smo uplatili na njihove račune, alu su svi naši kooperanti imali i druge benefite, razvivši se u ozbiljne proizvođače, od kojih je desetak procenata njih registrovalo i zvanično svoje djelatnosti i pokrenulo vlastiti biznis“, izjavio je na obilježavanju ove godišnjice Veselin Dutina, direktor „Agrarnog fonda“, pri kome djeluje  „Hercegovačka kuća“. 


On kaže da se u protekle četiri godine promijenilo dosta toga, jer se broj kooperanata, ali i njihovih proizvoda, povećao za nekoliko puta, pa je, sa prvih dvadesetak kooperanata i 180 artikala na policama, ta brojka sada povećana na preko 120 kooperanata i preko hiljadu artikala.


Kaže da se u ovom periodu ne može izdvojiti najprodavaniji proizvod, jer je za svakim artiklom bilo mnogo više potražnje nego ponude, mada se u posljednje vrijeme najviše traži med.


„Možda se u prošloj godini u jeku pandemije ipak najviše tražio med zbog specifičnih okolnosti, ali globalno, isto tako dobro idu i sir, i vino, i domaća prirodna kozmetika, sokovi, likeri“, dodao je Dutina.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je prisustvovao obilježavanju godišnjice, istakao je da je značaj „Hercegovačke kuće“ veliki i za grad Trebinje, ali i za njegovu promociju u drugim sredinama, jer, pored matičnog objekta, otvoreni su i objekti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, a planira se otvaranje i u Beogradu.


„Naš cilj otvaranja Hercegovačke kuće u narednom periodu je Srbija, najprije u Beogradu, zajedno sa Krajiškom kućom, ali i u ostalim srbijankim krajevima, jer, i pored bogatstva njihovih ukusa, Srbijanci uživaju u našim proizvodima za kojim je veća potražnja nego ponuda“, kazao je Ćurić.


Zbog velike potraženje za autohtonim proizvodima Hercegovine, gradonačelnik Ćurić je obećao svim kooperantima, sadašnjim i budućim, kao i svim proljoprivrednim proizvođačima, još veću podršku za ono što rade...


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?