POČELA MANIFESTACIJA "DONCIMA U ČAST"


Bileća | 17.07.2021

Pomenom  umrlim i poginulim pripadnicima Donskog kadetskog korpusa, čiji zemni ostaci počivaju u gradskom groblju u Bileći, kao i poginulim Rusima u zadnjem odbrambeno otadžbinskom ratu počela je manifestacija koju Zavičajni klub Osvit organizuje „ Doncima u čast“. 


„Donski kadetski korpus boravio je u Bileći u periodu od 1. novembra 1921. do septembra 1926. godine i ostavio je u našoj opštini vidan i neizbrisiv trag u školstvu, kulturi, zdravstvu, građevini, zanatstvu. Ova manifestacija je naš mali dug prema njihovim velikim zaslugama i uvertira za dešavanja koja smo planirali organizovati na jesen, a povodom obilježavanja 100 godina dolaska Donskog kadetskog korpusa u Bileću“, kaže predsjednik ZK „Osvit“ Miodrag Hrnjez LJumo. 


Treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Artem Kutsepalov poručio je da su Rusija i Balkan vezane nevidljivim i snažnim mostom koji spaja naše narode već stoljećima, te da će današnji događaj nadograditi iskreno bliske odnose. 


„Početak prošlog vijeka bio je teško vrijeme za život ljudi u našoj zemlji, situacija ih je natjerala da napuste svoje kuće  i traže nova mjesta za život u drugim zemljama. Drago mi je da su bili dobrodošli na Balkan i mogli živjeti, raditi i biti korisni. Raduje  me što su bili uključeni u javni život Bileće. Dobar primjer je i ljekar u Bolnici u Bileći, doktor Popov Mitrofan Simeunović“, kaže Kutsepalov. 


U Gradskom groblju u Bileći nalaze se 22 groba  pripadnika  Donskog  kadetskog korpusa, među njima su i jedan  sveštenik i jedan general. Šest grobova  je ograđeno u kako Hrnjez kaže „Rusko nebo“ koje će uskoro biti rekonstruisano. Pored spomenika stoji i jedan metalni krst. Zasada je nepoznanica kome je posvećen, ali se vjeruje da je to spomenik masovne grobnice ili istaknute ličnosti toga vremena.  Posebnu pažnju privlači spomenik iz posljednjeg rata, posvećen junaku Sergeju Velimiroviču. 


 „Danas pokazujemo da  njegujemo dobre odnose sa braćom iz Rusije  i  poklanjamo se stradalima. Tu smo  i da evociramo uspomene na ruskog dobrovoljca iz posljednjeg odbambeno- otadžbinskog rata. Sergej  Velimirovič Maleško prešao je 3.000 kilometara da bi se borio za naš narod i Srpsku Republiku“, kaže načelnik opštine Bileća Veselin Vujović. 


Manifestacija će biti nastavljena  u  foajeu Doma kulture "Jevto Dedijer" u Bileći, sa početkom u 19:30 časova, kada će  biti  upriličeno svečano otvaranje izložbe fotografija "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi".  U nastavku programa, u 20:00 časova, u sali Doma kulture "Jevto Dedijer", uz pozdravne riječi zvaničnika i organizatora,  posjetioci će biti u prilici da čuju prigodne besjede prof. dr Mire Mandić - profesor PMF Univerziteta u Banja Luci, Katedra za društvenu geografiju i demografiju, prof. dr Miroljuba Milinčić - direktor Centra ruskog geografsko društva u Srbiji i Dejana Puhalo, autora filma. Za kraj programa biće prikazan  film "Ruska emigracija u Bileći početkom 20 vijeka".


 


Radio Bileća

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?