VIDOVIĆ: U OVOJ GODINI 20 MILIONA KM ZA LOKALNE ZAJEDNICE


Ekonomija | 13.07.2021

Ministarstvo finansira Republike Srpske odobriće 20 miliona maraka za kapitalne projekte, na koje će moći konkurisati svi gradovi i opštine Srpske, od čega će Trebinju pripasti oko milion maraka, zaključeno je na sastanku ministra finansija RS Zore Vidović i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.


„Mi ćemo aplicirati za sredstva koja planiramo utrošiti u projekat gradnje Slobodne zone, prve u Republici Srpskoj, jer smatramo da je tu neophodna značajna infrastruktura koja će privući privrednike cijelog regiona, a samim tim će se otvarati i nova radna mjesta, pa će sve to promijeniti sliku i grada Trebinja, i Hercegovine i cijele Republike Srpske“, istakao je Ćurić.


Napominjući da će aplikacija ka Ministarstvu finansija biti dostavljena u narednih mjesec dana, kada se prikupi potrebna dokumenacija, Ćurić je kazao da je Grad Trebinje sa samim projektom Slobodne zone ušao u završnu fazu, a nakon toga slijedi raspisivanje javnog poziva i odabir izvođača, što će zavisiti od zainteresovanih, jer  se prvobitna zamisao od 10 ha površine može proširiti i na 100 hektara.


„Važno je napomenuti i to da u svakom projektu imamo podršku Ministarstva finansija, pa smo i ovoga puta razgovarali i o svim drugim prihodima i njihovom poboljšanju, kako bi se poboljšao standard i u Trebinju i u cijeloj Republici Srpskoj i privukli domaće i strane investitore“, dodao je Ćurić.


Podsjetivši da je ovo ministarstvo i prošle godine, u doba korone, pomoglo svim lokalnim zajednicama Srpske zaduživši se za 30 miliona maraka, Vidovićeva je pojasnila da će ove godine biti podijeljeno 20 miliona, u skladu sa veličinom lokalne zajednice i projektom koje svaka ponudi, pa u tom kontekstu vjeruje da će Trebinje ispuniti uslov da dobije milion maraka, što je maksimum koji mogu dobiti pojedine zajednice.


„Vjerujem da će Trebinje ispuniti taj uslov da dobije milion, jer zaista ovdje treba uložiti sredstva jer se ona vrlo kvalitetno koriste u vrlo kvalitetnim programima“, kazala je Vidovićeva, ističući da ova lokalna zajednica ima strateški položaj, na granici sa Evopskom unijom, ali i budućim aerodromom, što su preduslovi za dobar rad Slobodne zone.


Ona je apostrofirala tri najznačajnije privredne oblasti u Trebinju, energetika, poljoprivreda i turizam i svim tim oblastima, kako kaže, ovo ministarstvo pruža značajnu podršku.


„U energetici se provode velike i krupne investicije koje naravno idu na nivou države, ali ono gdje Trebinje samo odrađuje programe jesu poljoprivreda i turizam, što je nešto što izaziva divljenje i što bi trebalo biti uzor mnogim gradovima Republike Srpske“, kazala je Vidović, dodajući da su u pitanju projekti preko kojih je u nekoliko posljednjih godina vidljiv napredak u ovom gradu.


Ona dodaje da ju je posebno oduševila politika Grada koja se usmjerava ka mladim ljudima kojim se obezbjeđuje kvalitetan život i posao, u čemu podrška sa nivoa republike, kako dodaje, nikada neće izostati.


 


 


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?