Osamdeset godina tuge i sjećanja


Dešavanja | 23.06.2021

Prije više od četrdeset godina iz jame Jagodnjača izvađeni su posmrtni ostaci preko dvije stotine Novomučenika hercegovačkih, ali mjesto nihovog stradanja nikad nije prestalo da bude mjesto dolasaka  članova porodica stradalnika.


Iako su posmrtni ostaci našli smiraj u Spomen kosturnici u Veličanima, rodbina stradalnika ne odustaje da dolazi na mjesto stradanja sa upaljenom svijećama do stijene Bijelog anđela, gdje najčešće bližnji tvrde da su ostale duše njihovih najmilijih. Tako smo zatekli jamu Jagodnjaču i večeras 23. juna 2021. godine.


Kao i svih prethodnih 80 godina, kraj mjeseca juna je za većinu mještana popovopoljskih sela vrijeme tuge i prisjećanja na ustaški zločin i strahote sa početka Drugog svjetskog rata.


Skoro sedam dana, te tragične 1941. godine ustaše su punile bezdan jame Jagodnjača srpskim tijelima. Svirepa ubistva su počela u noći 23. juna i nastavljena narednih noći, sve do poslije Vidovdana. Ovo veče, 23 juna, na osamdesetu godišnjicu od umorstva 135 Popovca pohvatana na desnoj strani Popovog polja, na grotlu jame zatekli smo upaljene svijeće i cvijeće, što je znak neprekidnog i trajnog prisjećanja na mjesto nezapamćenog zločina nad nedužnim civilima Srbima.


Od večeri 23.juna nekoliko narednih dana dolazi rodbina stradalnika na mjesto njihove pogibije, što se nekad pretvaralo u obilježavanje  "sedmice stradanja", pošto se puno poslije zločina saznalo da su Srbi s područja Stoca i Poplata dovođeni na jamu i svirepo ubijani.


 


 


rt


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?