Zdravstveni i socijalni radnici zajedno brinu o osobama sa mentalnim poteškoćama


Dešavanja | 16.06.2021

 Zajedničko planiranje otpusta iz bolnica za osobe sa problemima u mentalnom zdravlju bila je tema radnog sastanka predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, nevladine organizacije Asocijacija HU i ustanova zdravstvene i socijalne zaštite sa područja hercegovačke regije, koji je održan u Trebinju.


Zdravstvenim i socijalnim radnicima sa područja regije predstavljen je model zajedničke i koordinsane brige o osobama sa mentalnim poteškoćama nakon njihovog otpusta sa liječenja, a čiji su akteri ustanove zdravstvenog i socijalnog staranja.


Model koji bi trebalo da zaživi kao praksa u cijeloj BiH kreiran je kroz „Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini“, koji provodi Asocijacija XY, sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva, uz podršku Vlade Švajcarske.


Lider projekta Edisa Mešić ističe da utvrđena metodologija koordinisane brige maksimalno prevenira neželjene situacije nakon otpusta pacijenata sa mentalnim poteškoćama. U praksi se, dodaje ona, dešava da liječena osoba, nakon otpusta iz bolnice, zbog stigme neće da traži usluge zdravstvenih ustanova u svojoj sredini, prestaje da koristi lijekove jer se osjeća dobro, zbog čega se stanje po pravilu pogorša - pa je neophodna ponovna hospitalizacija.


„Cilj ove metodologije je to da spriječi, a na način da osoba koja je otpuštena iz bolnice vrlo brzo bude uvezana sa centrom za zaštitu mentalnog zdravlja i centrom za socijalni rad u svojoj lokalnoj zajednici i da se uz njihovu pomoć maksimalno održava njeno zdravstveno i fukcionalno stanje“, napominje Mešićeva.


Branka Sladojević, načelnik Odjeljenja za porodičnu i dječiju zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da je upravo međusektorska saradnja u brizi sa mentalno oboljele osobe - najbolji put ka njihovoj rehabilitaciji, tim prije što ove osobe često dolaze iz specifičnih porodičnih okolnosti, a zbog smanjene funkcionalnosti imaju i veće potrebe za uslugama iz oblasti socijalne zaštite.


„Ovo je samo poboljšanje prakse koja već postoji – sada je to konkretizovaniji zajednički model, zahvaljujući kojem postoji bolja koordinacija između bolnica, centara za mentalno zdravlje i centara za socijalni rad. Postoji precizna procedura kako se lice sa smetnjama u mentalnom zdravlju ne bi izgubilo u sistemu, pri čemu će podršku njihovim porodicama obezbijediti centri za socijalni rad i centri za zaštitu mentalnog zdravlja“, ističe Sladojevićeva.


Dodaje da je novi, inovativni zakon, usvojen kroz program reforme mentalnog zdravlja u BiH,  predvidio i druge, kod nas još nerazvijene modalitete podrške, koje svaka lokalna zajednica može da razvija kao proširena prava za osobe sa poteškoćama u mentalnom zdravlju – poput stanovanja uz podršku, zaštićenog stanovanja ili smještaja u hraniteljskim porodicama, te podrške njihovom samostalnom životu.


 


 


nn

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?