STEVAN KATIĆ PONOVO PREDSJEDNIK OPŠTINE HERCEG NOVI


Region | 09.06.2021

Sa 24 glasa za i 6 glasova protiv Stevan Katić ponovo je izabran za prvog čovjeka Opštine Herceg Novi, na drugom zasijedanju lokalnog parlamenta.


Zahvaljujući na ponovnom izboru, predsjednik Katić osvrnuo se na minule četiri godine mandata koje su, kako je kazao, obilježili veliki požari, poplave, pijavice, pandemija korona virusa, velike litije.


– Prije četri godine rekao sam na ovom istom mjestu da sam svjestan toga da se mnoge stvari u gradu neće moći realizovati bez podrške vlasti sa državnog nivoa, koja nam nije bila naklonjena, što se na kraju potvrdilo, jer smo do 30. avgusta imali uglavnom opstrukcije od strane bivše vlasti i jedan, ponoviću ponovo, maćihinski odnos prema našoj Opštini. Na našu sreću nakon promjena, koje su se desile na državnom nivou, uspjeli smo za ovo kratko vrijeme da uspostavimo partnerske odnose sa novom Vladom. Prvi rezultat toga je i dugoočekivano ukidanje naplate putarine na putnom pravcu Meljine-Petijevići, na čemu smo insistirali gotovo pune četiri godine – kazao je on.


Katić je obećao da je ovo samo početak onoga što očekuje da će biti realizovano u narednom mandatu.


– Pred nama je realizacija i značajnih projekata sa državnog nivoa, koji u predhodnom periodu mnoge, tada opozicione vlasti u Herceg Novom, nisu mogle realizovati, a tu prije svega mislim na rješavanje pitanja statusa bolnice Meljine, Vektra Boke, izgradnje škole u Igalu, zaobilaznice i mnogih drugih projekata. Ono što će nam biti prioriteti u narednom periodu su ekonomski oporavak grada nakon pandemije, još značajnija briga o socijalno ugroženom stanovništvu,s stvaranje uslova za nova radna mjesta, nastavak infrastrukturnog uređenja grada kroz sve mjesne zajednice i ono što je najznačajnije ispunjavnje svih ciljeva planiranih Strategijom razvoja Herceg Novog do 2027, koju smo usvojili krajem prethodne godine – poručio je on.


Prestanak mandata potpredsjednicima Opštine Milošu Konjeviću i Vesni Samardžić konstatovan je po sili zakona.


Otvarajući zasijedanje predsjednik SO Herceg Novi, Ivan Otović kazao je da je Stevan Katić 7. juna podnio ostavku na mjesto odbornika u lokalnom parlamentu, a umjesto njega tu funkciju obavljaće Milan Bošković sa liste „Ni lijevo, ni desno, pravac Novi“.


Stevanu Katiću mandat je istekao 8. juna, četiri godine nakon što je izabran na tu funkciju. Predlog za njegovu kandidaturu obrazložio je odbornik Savo Niković.


Dosadašnja radna, društvena i politička biografija, organizacione sposobnosti kao i moralne osobine koje posjeduje, preporučuju kandidata Stevana Katića za još jedan mandat na poziciji predsjednika Opštine Herceg-Novi.


– Polazeći od obaveze i odgovornosti da za predsjednika Opštine predložimo kandidata koji će funkciju obavljati kao i do sada na najbolji mogući način sa jasnom vizijom razvoja grada, cjenimo da je predloženi kandidat optimalno kadrovsko rješenje. Ubjeđeni smo da će Stevan Katić funkciju predsjednika Opštine Herceg Novi obavljati profesionalno, odgovorno i stručno, poštujući načelo zakonitosti i raditi na dobro svih građana, bez obzira na njihovu političku ili nacionalnu pripadnost, a to je radom već i dokazao u prethodnom četvorogodišnjem mandatu – kazao je, između ostalog, Niković.


Dosadašnji potpredsjednik Miloš Konjević kazao je da je Novska lista podržala stranke koje su na vlasti na državnom nivou, nadajući se da će zastupati interese grada. Međutim, kako je kazao, poslanica Tamara Vujović prvo što je uradila, udružila se sa podgoričkim strankama protiv jedine lokalne političke partije – Novske liste.


– U kampanji je došla sva svita iz Podgorice da pomogne Demokratama. Osvojili su 1000 glasova više od lokalne partije koja je išla sama. Kazali su tokom kampanje da su sami uradili 200 projekata, iako smo ih svi zajedno realizovali – istakao je Konjević.


Prema njegovim riječima, Vujović je prvu platformu sastavila 2015. godine i dovela DPS na vlast, a platformu ponuđenu Novskoj listi nije htio da komentariše. Konjević je naglasio da je ponosan na tim koji je radio u prethodne četiri godine.


Tokom Konjevićevog izlaganja odbornica Vujović je upozorila predsjednika SO Otovića da mu uskrati riječ.


Ona je kazala da su petomjesečni rad sa Izborom i DPS-om mnogi pokušavali da joj spočitaju, a sve što je uradila, kako navodi, je njena borba protiv DPS-a.


–  Ova platforma o kojoj su se dogovarali pregovarački timovi tri koalicije ponuđena je i Novskoj listi, ali ne znam zašto su mene posebno izdvajali. Gospodine Konjeviću, ponuđeno vam je mjesto u koaliciji, a na vama je da odlučite želite li to da prihvatite. Što se tiče autohtone liste, šta mislite odakle smo mi? –  kazala je Vujović Konjeviću i dodala da je na današnjem skupštinskom zasijedanju brutalno targetirana.


U replici Konjević je kazao da je su svi pokazali da žele da se zalažu za Herceg Novi, te da je platforma napravljena u Podgorici i da će n iz zgrade Opštine izaći podignute glave.


Odbornik Novske liste Jovan Subotić, uz čestitke za kandidaturu Katiću, podsjetio je na pojedine projekte i inicijative koje su u saradnji realizovali na početku prethodnog mandata, ali i na zajedničku borbu za očuvanje svetinja.


– Podršku Novske liste, gospodine Katiću, dobili ste zbog svega urađenog i za to nisu potrebni pregovori, jer ste to zaslužili. Ali Novska lista nije bila na pregovorima, jer pregovora nije ni bilo, kao što nije bilo ni platforme – istakao je Subotić.


Odbornica Vesna Samardžić, podržavajući kandidaturu, kazala je da je bilo zadovoljstvo raditi sa Stevanom Katićem i podsjetila da je Opština u prethodne četiri godine imala i potpredsjednicu iz redova SNP-a.


 


 


 


rthn


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?