Srednjovjekovne i austrougarske tvrđave - zajednički turistički proizvod Boke i Hercegovine


Dešavanja | 05.06.2021

Tvrđave iz srednjovjekovnog i perioda austrougarske uprave biće zajednički turistički proizvod Hercegovine i Boke, čiju bi vrijednost i vidljivost na turističkom tržištu trebalo da unaprijedi aktuelni projekat prekogranične saradnje Crne Gore i BiH, koji finansira Evropska unija.


U okviru projekta u Herceg Novom je juče završena višednevna edukativna radionica za turističke radnike iz Boke i Hercegovine, na temu „Kreiranje doživljaja i iskustava kulture kroz turizam na primjeru tematskog proizvoda 'Putevi istorije: Austrougarske tvrđave'.


Učesnici su dobili priliku da saznaju više o novim trendovima u kreiranju kulturno-turističkih tura i tehnikama interpretativnog vođenja koje unapređuju kvalitet doživljaja i iskustava destinacije, a prezentovan je jedan od rezultata projekta - budući kulturno-turistički proizvod „Putevi istorije: Austrougarske tvrđave“, koji će crnogorski partneri u projektu ponuditi turističkom tržištu već do kraja septembra ove godine.


„Ovim proizvodom će prema potrebama savremenih turista biti interpretirana evropska kulturna i vojna baština, dijelovi odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice sa Kraljevinom Crnom Gorom - u Boki i Trebinju. Namijenjen je domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima vojnih tema i istorije, rekreativcima u prirodi. Za njih je do sada formirano tri od ukupno pet tematskih turističkih puteva sa interpretacionim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju“, saopšteno je iz Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma iz Podgorice, koji je jedan od partnera u prekograničnom projektu.


Kako je navedeno, partneri projekta iz Bosne i Hercegovine na sličan način valorizuju hercegovačko srednjevjekovno civilno i vojno graditeljsko nasljeđe, a vidiljivost zajedničkog proizvoda, kojim će upravljati lokalne turističke organizacije Boke i Hercegovine, marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, veb sajtom i mobilnom aplikacijom.


Projekat „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“ provodi Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Crne Gore i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG).


 


 


 


rt

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?