MINISTAR ŠERANIĆ U TREBINJU OTVORIO 19. SIMPOZIJUM MEDICINSKIH SESTARA, TEHNIČARA I BABICA RS


Trebinje | 03.06.2021

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otvorio je večeras u Trebinju 19. Simpozijum medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske.


Šeranić je istakao da je pandemija virusa korona najbolje pokazala koliko su medicinske seste i tehničari nezaobilazni u zdravstvenom sistemu Republici Srpskoj i koliko je ova profesija važna za živote svih građana Srpske.


„Medicisnke sestre, tehničari i babice – koji su inače najbrojniji zdravstvenom sistemu Republike Srpske – predstavljaju njegov istinski stub i svjedoče o istinskom požrtvovanju za zdravlje našeg stanovništva“, poručio je Šeranić.


On je kazao da je udruženje koje okuplja ovu medicinsku profesiju u Republici Srpskoj veoma važan partner ministarstva zdravlja.


„Kroz ovo ministarstvo su dobili priliku da kreiraju sistem u kojem rade, prilike za usavršavanja, da osnaže svoje kompentencije, da sebi prave bolje uslove nego što su bili ranije. Ne zaboravimo da smo i u okviru Vlade u posljednjih godinu dana gledali načine kako da im pomognemo – da im poboljšamo plate, dodijelimo i određene jednokratne pomoći, a naravno da ćemo raditi i dalje na tome, da sve to bude i veće i bolje“, poručio je Šeranić.


Predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske Živana Vuković Kostić kazala je da ovu društvo postoji već 23 godine, da se u prvom redu bavi edukacijom ovog zdravstvenog kadra, te da je riječ o asocijaciji čiji su članovi i prepoznati i priznati u regionu i svijetu.


„Prepoznali smo da je edukacija najvažnija za medicinske sestre. To se pokazalo i prošle godine tokom pandemije, gdje su one prateći savremena dostignuća u zdravstvenoj njezi dali izuzetan doprinos u borbi za zdravlje pacijenata“, kazala je  Vuković Kostić.


Dodala je da je 19. simpozijum u Trebinju okupio oko 150 učesnika, a uz medininske sestre, tehničare i babice svih zdravstvenih ustanova Srpske, u razmjeni znanja i iskustava ove godine učestvuju i njihove kolege iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Federacije BiH, te Švajcarske, Njemačke i Švedske.


„Osim kovida, koji je prošle godine svima nama bio glavna tema – bavićemo se ovaj put i nekim drugim, poput etike u sestrinstvu, koliko smo dobro zaštićene u našem radu, takođe i uniformama koje su zaštitni znak naše profesije, a u okviru čega ćemo imati i modnu reviju sestrinskih uniformi kroz istoriju“, istakla je Vuković Kostić.


 


RT

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?