PREDSJEDNICA ŽELJKA CVIJANOVIĆ : TREBINJE DOBIJA POLJOPRIVREDNI FAKULTET


Nauka | 03.06.2021

U Trebinju bi od naredne školske godine trebao početi sa radom novi studijski program, na kome će studenti sticati znanja iz mediteranske poljoprivrede, najavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović prilikom radne posjete Trebinju.


Novi trebinjski fakultet čiji je početak rada još ranije bio najavljen za ovu školsku godinu omela je pandemija virusa korona, ali će, kako je kazala predsjednica Cvijanović nakon razgovora sa rukovodstvom Grada Trebinja, sada moći da se preduzmu ozbiljni koraci na tome da se obećano i realizuje.


„To je obaveza koja je ostala neizvršena, a mislim da je prijeko potrebna, tim prije što sam danas dobila i podatak da je u zadnjih nekoliko godina udvostručen broj poljoprivrednih gazdinastava u Trebinju, šo pokazuje da je, pored turizma, poljoprivreda još jedna od perspektva ovoga kraja, a mi ćemo sve te sjajne projekte podržati i omogućiti da nam se djeca školuju ovdje“, kazala je predsjednica Cvijanović, napominjući da je nakon razgovora sa gradonačelnikom Trebinja dobila informaciju da je samo u ovoj školskoj godini petoro trebinjskih studenata zaiteresovano za upis na poljoprivredu u Banjaluci.


Predsjednica je prisustvovala i pripremnoj nastavi za prijemne ispite i nastavak školovanja koju je za maturnate koji nastavljaju sa fakultetskim obrazovanjem organizovala Gradska uprava Trebinja, izrazivši oduševljenje ovakvim potezom vlast.


„Mnogi rodtelji izdvoje silni novac da se djeca spreme za prijemne ispite, tako da je ovaj potez trebinjske vlasti izuzetno sjajan, a ovo je nešto što bi moglo da preraste u projekat koji bi se provodio širom Republike Srpske, a koji bi radili naši prosvjetari, koji su inače odlični stručnjaci“, kazala je predsjednica Cvijanović, napminjući da Vlada RS provodi projekte pripreme djece za polazak u školu, mladima se omogućavaju stipendije, zatim pripravnički staž, pa i samozapošljavanje i radno mjesto.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je cilj gradskih vlasti zadržati omladinu u svome gradu, a to se, kako je nakon sastanka pojasnio, može postići otvaranjem novih fakulteta perspektivnih za zapošljavanje, ali ne sputavajući ni onu omladinu koja se želi obrazovazi u višim univerzitetakim centrima, kojim se, kako kaže, samo mora obezbijediti posao u rodnom gradu.


„Naš je cilj da nam se omladina obrazuje, ali i da nam se nakon studija vraćaju, a na nama je da im obezbijedimo uslove za rad, ne samo kod zaposlenja, nego i da im pomognemo prilikom upisa na željene fakultete na način da im našim kadrom i našim profesorima obezbijedimo podršku za pripremnu nastavu“, kazao je Ćurić, napominjući da se u prvom pozivu javilo 50 učenika, a naknadno se prijavio još jedan broj njih i svima je obezbijeđena dodatna nastava.


On je dodao da Grad pomaže i prilikom zapošljavanja, pa je sa predsjednicom razgovarao i o budućim projektima pripravničkog staža i o samozapošljavanju, za koje gradska uprava daje do 15.000 KM bespovratih sredstava na ime pokretanja privatnog biznisa.


Profesorica Centra srednjih škola Trebinje Evelina Dučić je istakla da je bila izuzetno srećna i zadovoljna kada je čula da je pokrenu projekat instrukcije učenika za prijemne ispte, jer je kao profesor sa dugogodišnjim iskustvom svjesna koliko roditelji novca izdvoje za privatne časove uoči polaganja prijemnih ispita.


„Srećna sam i zbog toga što sam uvidjela da neko ponovo pokušava da od naše djece napravi školovan kadar, da podstakne djecu da uče i da im pokažu da ne postoje nesavladive prepreke u znanju“, kazala je poprilično emotivno Dučićeva.


Učenica Anastasija Petrović, koja planira upisati medinsku fakultet u Banjaluci,  zahvalila se na ovakvom potezu gradskih vlasti i podsjetila da je velikom broju svršenih srednjoškolaca upravo ova instruktivna nastava, odnosno, materijalni momenat, veliki problem za polaganje prijemnih ispita ...


nn