Otvoren međunarodni simpozijum poljoprivrednih nauka


Nauka | 27.05.2021

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Boris Pašalić otvorio je danas u Trebinju deseti međunarodni simpozijum poljoprivrednih nauka ,,AgroReS 2021“, na kome će svoje naučne radove predstaviti 337 autora i koautora iz 16 država.


Nakon svečanog otvaranja održana su tri uvodna izlaganja na teme - poljoprivrednih politika, stanja i zaštite biodiverziteta i brendiranja poljoprivrednih proizvoda u regionu Zapadnog Balkana.


Kako je istakao ministar Pašalić, cilj je da se predstave najnovija istraživanja iz oblasti poljoprivrede, te da rezultati istraživanja dođu do poljoprivrednih proizvođača, jer ulagati u naučna istraživanja ima smisla ako ta rješenja nađu put do proizvodnje preko savjetodavnih službi.


„Ovdje ćemo imati priliku da se upoznamo sa radovima eminentnih stručnjaka iz regiona, ali i drugih evropskih država i sigurno je da ćemo nastaviti podršku ovim aktivnostima i naredne godine se naći ponovo u Trebinju“, kazao je on.


Govoreći o stanju u poljoprivrednoj proizvodnji u Republici Srpskoj, ministar Pašalić istakao je da uprkos svim izazovima i problemima, Srpska ima pozitivne trendove kada je u pitanju obim proizvodnje.


"Konstatujemo da imamo pozitivne trendove kada je riječ o obimu proizvodnje iako imamo smanjenje broja gazdinstava, ali kad gledamo ukupnu proizvodnju u svim sektorima imamo dobre rezultate i uspjeli smo u ovoj pandemiji da sačuvamo proizvodnju", izjavio je Pašalić u Trebinju.


On je naveo da je pitanje konkurentnosti ključno, te da je stav Vlade Republike Srpske jasan i da su još ranije izašli sa zaključkom da su zatražili uvođenje zaštitnih mjera na nivou BiH i da u prvi plan treba staviti domaće poljoprivredne proizvođače.


"Ponovo ćemo ući u određene intervencije na tržištu kada je riječ o podršci proizvođačima mesa i voća. Povećali smo sredstva za kapitalne investicije, ove godine ulažemo 17 miliona KM kao pomoć, za investiranje na farmama", istakao je Pašalić.


Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je da će na ovom skupu biti prisutni naučni radnici iz 16 zemalja.


Predsjednik Organizacionog odbora simpozijuma Željko Vaško rekao je da su ove godine uspjeli da animiraju 337 naučnih radnika iz 16 država koji će saopštiti 95 naučnih radova, direktno ili onlajn.


"Mislim da u poljoprivredi nauka može mnogo da pomogne poljoprivrednim proizvođačima a naučni radnici ne trebaju da to rade samo radi sebe, nego da budu u kontaktu sa poljoprivrednicima i da im pomognu da rješavaju svoje probleme i da budu konkurentniji", rekao je Vaško, koji je i profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je jedna od strateških grana razvoja grada poljoprivreda, te da je mnogo toga urađeno na jačanju poljoprivrede na području Trebinja.


"Zahvaljujući ovakvim naučnim skupovima, spremni smo da prihvatimo sve što se trenutno radi u Evropi i svijetu i smatram da će ovakvi skupovi značiti da ojačamo kapacitete kada je riječ o poljoprivredi na području Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske", rekao je Ćurić.


Simpozijum organizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaljuci, u saradnji sa partnerima, visokoobrazovanim i naučnoistraživačkim institucijama iz Italije, Njemačke, Poljske, Češke, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.


Simpozijum će nastaviti rad sutra, u hotelu „Leotar“ paralelnim radom u četiri sekcije: Ratarstvo, Hortikultura, Stočarstvo i Agrarna ekonomija i ruralni razvoj, a planirana je i panel diskusija na temu „ICT i poljoprivreda – koliko znamo o njima i koliko iz doista primjenjujemo u poljoprivrednoj proizvodnji?“ sa panelistima ekspertima iz BiH i Crne Gore.


 


 


 


 


rt