DODIK: PRATIĆEMO EU I U POGLEDU DEKARBONIZACIJE


Ekonomija | 21.05.2021

Energetski potencijali sa kojim raspolaže Republika Srpska, ali i Bosna i Hercegovina treba da se koriste i razvijaju na najoptimalniji način, uz afirmaciju obnovljivih izvora energije i zakonsko usklađivanje, zaključeno je danas nakon pretposljednjeg panela Drugog Samita energetike Trebinje 2021.


Takav stav je zauzeo i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik koji se u sjedištu Elektroprivrede RS u Trebinju susreo sa direktorom Sekretarijata Evropske zajednice Janezom Kopačom, kao i ministrima Stašom Košarcem i Petrom Đokićem, te direktorom EP RS-a Lukom Petrovićem.


"Mi želimo da razvijamo sve energetske izvore i da ih koriste čitave zajednice na što bolji način, da budemo razvijeni, a ne na marginama, bez mogućnosti da razvijamo naše kapacitete, ne krećući se u korak sa ostalim svijetom, prije svega sa Evropskom unijom, koju ćemo više pratiti i u pogledu kada je u pitanju dekarbonizacija", istakao je Dodik nakon sastanka u EPRS.


On je napomenuo da su se na sastanku vodili razgovori o potrebama konačnog rješenja pitanja zakona o električnoj energiji i gasu, a određeni okviri su već postavljeni, što bi značajno pomoglo sve tri elektroprivrede u BiH.


Napominjući da Republika Srpska ima najnižu cijenu struje u regionu, pa čak i u odnosu na Federaciju BiH, Dodik je kazao da ne treba negirati i činjenicu da će tranzicija u pogledu energetike podrazumijevati i tržišne cijene, što pojedine socijalno ugrožene kategorije neće moći lako prevazići.


"Mi ćemo pokušati ostati konkurentni u pogledu cijena, a što se tiče stanovništva, za one koji ne budu mogli plaćati struju da formiramo neke oblike socijalnih karti ili posebnih socijalnih programa, odnosno, da to ne bude linearno već uz jasne pokazatelje stanja, gdje moramo imati u vidu da je struja razvojna šansa, a ne socijalna",naveo je Dodik.


Sa uvođenjem sistema socijalno osjetljivih potrošača se složio i Janez Kopač, napominjući da su ga ranije uvodile i sve druge zemlje Evropske unije, što je, primjera radi, Crna Gora uradila na način što je nekoliko miliona evra odvojila za te kategorije iz državnog budžeta.


"Nafta je takođe tržišna kategorija koja nekad poskupljuje, a nekada pojeftinjuje, pa će tako biti i kod struje", rekao je Kopač, pozdravljajući opredijeljenost i Dodika i Elektroprivrede RS na čelu sa Lukom Petrovićem za ulazak u proces dekarbonizacije i uopšte procese koji su vezani za moderne energetske tokove.


Petrović je istakao da su benefiti drugog i prvog Samita energetike višestruki, jer se ubuduće za mnoge stvari neće angažovati konsultanti iz ove oblasti, s obzirom na stečena znanja, naročito mladih inžinjera, na ovom samitu, a takođe su razmijenjena i brojna iskustva sa stručnjacima iz okruženja.

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?