DRUGI SAMIT ENERGETIKE: SKUP STRUKE I NAUKE


Ekonomija | 20.05.2021

Drugi „Samit energetike Trebinje 2021“, koji će se baviti energetskim strategijama, hibridnom energetikom, razvojem obnovljivih energetskih izvora, kapitalnim investicijama, te reformama i tranziciji u energetici, otvoren je u Trebinju, u organizaciji  Elektroprivrede RS, Grada Trebinja i firme SET d.o.o.


Samit je zvanično otvorio ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić, koji je izrazio opredijeljenost podrške energetici kao glavnoj razvojnoj grani privrede Srpske, gdje se, kako je naveo, grade novi energetdki objekti, a među njima HE Dabar, male hidroelektrane Bistrica, Buk – Bijela, te vjetro i solarni parkovi.


“Republika Srpska je energetiku stavila u fokus svoje ekeonomije, gdje se vide jako dobre razvojne šanse, a to smo uvrstili i u Strategiju razvoja privrede 2018 – 2035, u kojoj smo zacrtali racionalno upravljanje resursima u skladu sa modernim evropskim standardima i na dobrobit građana Republike Srpske, jer ćemo svaki novi objekat I svaku novu dobit usmjeravati u razvoj, možda i ponajviše Hercegovine, ali i ostalih dijelova naše republike”, istakao je ministar Đokić.


Direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović je istakao da je ovo, kako kaže, samit struke i nauke, ali i skup na kome se jačaju međusobne veze u region, što će dati dobrobit cjelokupnoj energetskoj zajednici Zapadnog Balkana.


“Mi ćemo se truditi da sagledamo što više aktuelnih probelma i izazova u energetic ovog dijela Evrope, čiji će predstavnici razmjenjivati mišljenja radi što boljih rješenja u domenu energetike, tako da bi i osnovna poruka sa ovog okupljanja bila da se u kontekstu struke i nauke, a u zajedničkoj komunikaciji stručnjaka svih zemalja regiona, iznađu najbolja rješenja za štp veću ostvarenu dobit, po mogućnosti na najoptimalniji način, iz obnovljivih i ekološki prihvatljivih izvora”, kazao je Petrović.


Govoreći o sve aktuelnijem problem dekarbonizacije, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice EU je napomenuo da će Trebinje sa ovim samitom zasigurno dati veliki doprinos i u tome pogledu, tako da će se dobrik idejama I njihovom realizacijom Zapadni Balkan približiti po tom pitanju razvijenijim zemljama svijeta.


“Potreban nam je bio ovakav regionalni forum zbog zajedničkih razgovora i razmjena ideja, pa se iskreno nadam da će samit u Trebinju doći do mnogih novih ideja i da će se one realizovati”, kazao je Kopač.


Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je napomenuo da je Elektroprivreda RS vjerovatno najbolji organizator za ovakav jedan samit, a da nema boljeg mjesta od Trebinja za ovakvo okupljanje.


“Republika Srpska je opredijeljena i spremna za tranziciju kada je u pitanju energetika i radi na tome, šaljući takvu opredijeljenost i sa ovog samita, ali je Federacija BiH u zaostaku kada su u pitanju drugi i treći energetski paket”, naveo je Košarac.


Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija Crne Gore se složio sa Kopačom da se nada da će ovaj samit dati vjetar u leđa svim zemljama regiona u pogledu energetike.


“Ekonomski razvitak podrazumijeva svakako i energetski razvitak, ali u ekološki prihvatljivim kontekstima, a s obzirom da je Crna Gora, makar i deklarativno, ekološka država, mi ćemo se truditi da u našoj zemlji ekonomija i ekologija ubuduće idu pod ruku”, kazao je crnogorski ministar.


Predstavnica UND-a u BiH Steliana Nedera je potvrdila da razvojni program UNDP-a podržava ovaj samit, jer je bitno da energija bude kvalitetna i svima dostupna.


“Takođe je bitno da ta energija bude čista i kao takva finansijski svima dostupna, pa su u tom pogledu neophodne i što brže promjene koje ćemo podržati, zajednički djelujući i sa državama i sa lokalnim zajednicama”, dodala je ona.


Skup je pozdravio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, ističući da je cilj ovoga grada, ali i cjelokupne privredne i društvene zajednice da se unaprijedi energetika koja će poboljšati i život lokalnog stanovništva.


“Cilj Trebinja je da ova vizija bude ekeonomski isplativa u dugoročnom vremenskom period, ali da se okrećemo čistoj energetic i zaštiti životne sredine, a upravo ovaj samit može dati velikim doprinos tim ciljevima”, dodao je Ćurić, pozdravivši sve prisutne i poželjevši im ugodan boravak u Trebinju.


Skup koji je okupio brojne stručnjake iz oblasti energetike, iz svih krajeva Zapadnog Balkana, nastavljen je nakon otvaranja panel diskusijama koje će trajati dva dana.


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?