VUK I VIKTORIJA DONOSE SNAGU I POBJEDU


Trebinje | 15.04.2021

Trebinjku  Đurđina Vukićević i njene dvije bebe, Viktorija i Vuk, koje je nakon vantjelesne oplodnje rodila u Banjaluci, gdje je od novembra mjeseca i održavala trudnoću,   dočekali su na trebinjskom heliodromu otac i suprug Predrag, veliki broj članova  Udruženja “Bebe”, predstavnici gradske vlasti, trebinjske filijale Fonda zdravstva, kao i veliki broj prijatelja.


Mamu i bebe dovezao je helikopterom Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS, koji je blizance predao srećnom ocu Predragu, sa kojim je Đurđina u braku pet godina, a blizance su dobili nakon prve vantjelesne oplodnje koju finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS.


“Ja tek sada nemam riječi kada sam, nakon pola godine, ugledao i zagrlio svoju djecu i suprugu, ali zato imam mnogo ljubavi sreće i radosti, jer je osjećaj nevjerovatan, najveće bogatstvo i najveća toplina”, istakao je otac Predrag.


Ni mama Đurđina nije krila emocije, jer je u posljednjih nekoliko dana bukvalno odbrojavala sate do trenutka kada je iz helikoptera ugledala Trebinje, privijajući na grudima svoju djecu.


“Snaga i pobjeda, Vuk i Viktorija, to smo mi, to je cijela naša porodica i naša sreća, a ja još nisam ni svesna svega, jer sam pola godine bila zatvorena među četiri zida, ali se sve isplatilo, jer je krajnji cilj uspio uz suze radosnice i tako, bože zdravlja, da bude od sada pa nadalje”, kazala je gospođa Đurđina, zahvalivši se Udruženju “bebe”, Helikopterskom servisu RS, Kliničkom centru Banjaluka, a posebno doktoru Grahovcu koji je, kako kaže, zaslužan što je sve proteklo u najboljem redu. 


Predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe”, Snežana Misita, istakla je da su ovakvi trenuci ono što je najdragocjenije cijelom udruženju, ali i gradu Trebinju.


“Svo ovo vrijeme sam imala komunikaciju sa majkom, pa je udruženje organizovalo i prevoz Helikopterskim servisom, ali je potrebno napomenuti da sve ovo radimo u timu sa Gradskom upravom, Domom zdravlja, te UKC Banjalukom i uz pomoć republičkih vlasti”, kazala je Misita, napominjući da je od 2017. godine u Udruženju, koje broji 250 porodica u ističnoj Hercegovini, rođeno 146 beba, a očekuje se još njih.


Vuk i Viktorija su na svijet došli zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji koju finansira Fond zdravstva RS čija direktorica Filijale Trebinje Valerija Lakić, uz podsjećanje da oni finansiraju tri pokušaja, a među rijetkim u region finansiraju i zamrzavanje embriona, pa čak omogućavaju i novi postupak ukoliko majka oboli od korone, dodaje i to da je do sada na ovaj način u Republici Srpskoj rođeno 1.400 beba.


“Mi smo jako zadovoljni zbog ove naše odluke, zahvaljujući kojoj smo danas u Trebinju dočekali i ovo dvoje predivnih blizanaca kojim želim srećno I bezbrižno djetinjstvo”, kazala je Lakićeva.


Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković, koji je takođe dočekao male Vukićeviće, istakao je da je ovo najveći dar koji je grad mogao dobiti, a za takve darove se angažuje gradska uprava, koja, među brojnim pronatalitetnim mjerama, obezbjeđuje i sredstva za vantjelesnu oplodnju.


“U posljednje četiri godine, koliko ima da postoji Udruženje “Bebe” podržali smo 33 bračna para i od tada do danas nismo odbili nejedan ovakav zahtjev od parova sa ovakvim problemima, a to ćemo činiti i ubuduće”, kazao je Bošković, podsjetivši da je za ovu godinu obezbijeđeno 60.000 maraka iz lokalne kase za ove namjene, što je 50% više nego u istim period lani.


Grad je planirao i 110.000 KM za svu trebinjsku novorođenčad, što su samo neke od mjera pronatalitetne politike


nn

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?