NAKON 12 GODINA MOSTAR DOBIO NOVOG GRADONAČELNIKA MARIA KORDIĆA


RS i BiH | 15.02.2021

Grad Mostar dobio je danas novog gradonačelnika, jer je Gradsko vijeće u trećem krugu glasanja izabralo kandidata HDZ-a BiH dr Maria Kordića sa 17 glasova vijećnika.


Kordić je po zanimanju ljekar, specijalista urologije, a zadnjih godina uspješno je rukovodio Domom zdravlja Mostar.


Na lokalnim izborima koji su, nakon dvanaest godina, održani 20. decembra prošle godine bio je nosilac liste HDZ-a BiH i osvojio 13,870 glasova.


Drugi kandidat dr Zaltko Guzin iz Koalicije za Mostar dobio je 14 glasova.


U prva dva kruga nijedan kandidat nije imao dovoljan broj, odnosno dvotrećinsku većinu glasova. U prvom krugu za gradonačelnika je kandidata imao i BH Blok, ali je Irma Baralija ispala jer je na drugom nastavku sjednice imala samo dva glasa.


U međuvremenu je kandidaturu bio istakao i Arman Zalihić iz SDP-a, ali je malo prije glasanja napustio sjednicu zajedno s kolegama iz SDP-a, te nije dobio nijedan glas. BH Blok, odnosno SDP  je u međuvremenu iznio prijedlog da se postigne dogovor da se gradonačelnik Mostara rotira, te da po 16 mjeseci budu kandidati Koalicije za Mostar, BH Bloka i HDZ-a, ali takvo nešto nisu prihvatili u HDZ-u, ali ni u Našoj stranci.


Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća Mostara održana je 5. februara, a tada je za predsjednika Vijeća izabran Ivan Zelenika (HDZ BiH), a za zamjenike Salem Marić (SDA) i Velibor Milivojević (SNSD).


Po Statutu Grada Mostara gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda, te će uslijediti i izbor novoga predsjednika Vijeća.


Iz Hrvatske republikanske stranke saopštili su da su prilikom glasanja podržali Marija Kordića za gradonačelnika. ”Podrška njemu je rezultat dogovora GO Mostar HRS-a i njega kao kandidata. Razlog zašto smo sjeli s njim i tražili neki kompromis leži u neviđenoj protivhrvatskoj kampanji od strane ujedinjenje bošnjačke političke desnice i ljevice, kao i svih najjačih medija u BiH”, naveli su iz HRS-a.


U Gradsko vijeću HDZ ima 13 vijećnika, Koalicija za Mostar 11, SDP tri, Hrvatska republikanska stranka tri, Naša stranka dva, Prva mostarska partija dva i srpska lista ”Ostajte ovdje” jednog.


Međunarodna zajednica jutros je pozvala gradske vijećnike da ne odgađaju izbor gradonačelnika Mostara po pravilima koja su jasno propisana Statutom Grada Mostara.


U javnosti se odmah nakon izbora nagađalo da su HDZ i SDA postigli dogovor oko formiranja vlasti u Mostaru, ali nije bilo dogovora oko gradonačelnika.


 


 


 


topportal