SVETI TRIFUN U „PODRUMIMA VUKOJE 1982“- NOVE NAGRADE POTVRDILE KVALITET


Ekonomija | 14.02.2021

Na dan Svetoga Trifuna, tradicionalnim orezivanjem Carskih vinograda, “Podrumi Vukoje 1982” iz Trebinja proslavili su svoga zaštitnika vinara i vinogradara.


Radovan Vukoje,  vlasnik i direktor „Podruma Vukoje 1982“, izrazio je zadovoljstvo proteklom godinom, i kada su u pitanju nagrade i priznanja, ali i stanjem i radovima na oba njihova lokaliteta, Ušće i Zasad polje.


“Poslije prvog snježnog dana u Trebinju, na Svetog Trifuna imamo predivan zimski dan, idealan za rezidbi, ali idealan i za proslavu slave, što je dobar znak da ćemo imati godinu koja će dati velika vina, poput 2020. godine, koja je po mnogima bila teška, ali je kod nas bila izvanredna”, rekao je Vukoje, izražavajući očekivanja da će i u ovoj godini vremenski uslovi biti dobri, a ostalo što je potrebno uraditi u vinogradu, ne izaziva sumnju kod Vukoja.


Ističući da je rezidba jedna od najbitnijih stvari kojom se određuje kvalite budućeg grožđa, Radovan Vukoje je izrazio nadu da će ono biti vrhunsko, jer, budući da vino prave isključivo od sopstvene sirovine, ulažu i maksimalne napore da ona bude kvalitetna.


“Ja sam pobornik mišljenja da 50% kvaliteta vina dolazi iz vinograda, a 50% iz podruma, tako da nama vinogradarima iz Hercegovine, preostaje napor da našu kamenu zemlju na što bolji način pretočimo u čašu, odnosno u podrumske bačve i boce, gdje se naša vina razvijaju na pravi način”, kazao je Radovan Vukoje.


On je sa ponosom još jednom istakao potvrdu o kvalitetu svojih vina, pet zlatnih medalja iz Amerike, tim prije što je, kako kaže, upravo njegova vinarija kao prva sa Balkana postigla ovakav rezultat.


“Hercegovina se i na ovaj način nameće kao region koji je vodeći što se tiče kvaliteta vina u Jugoistočnoj Evropi, jer mi imamo odličnih proizvođača vina, odlične pozicije za bavljenje vinogradarstvom, tako da pored nas, postoji još fimi koje na tome vrijedno I marljivo rade, a svi skupa pravimo jedan   brend, tako da svi turisti koji dođu da posjete naš grad traže tu mediteransku priču”, dodaje Vukoje.


Napominjući da se u cijeloj istočnohercegovačkoj vinskoj priči sve više nameće i maslina, kao jedan od brendova Mediterana, pa Vukoje posižu dobre rezultate I kada je maslinarstvo u pitanju.


“U narednom perodu se nadam da će maslinova ulja sa ovog našeg područja davati velike rezultate, jer za to imamo sve potrebne predispozicije”, dodaje Vukoje.


Naglašavajući da je i vinarima I maslinaroma potrebna podrška šire zajednice i svih subjekata vezanih za poljoprivredu, on kaže da ova priča, u stvari, predstavlja pravu industriju, vezanu i za strategiju razvoja grada.


Objasnivši da je hercegovačka “žilavka” još u bivšoj Jugoslaviji, šezdesetih godina prošlog vijeka, dobila svoje zaštićeno porijeklo i mogućnost da bude čuveno, vrhunsko vino te velike zemlje, Vukoje kaže da se na tu činjenicu treba nastaviti posao sa zaštitom autohtonih sorti i dobijanjem vinogradarskog registra, kako bi se, na kraju krajeva, odvojila vina koja se prave od uvoznog i domaćeg grožđa…


BLAGOSILJANJE VINOGRADA


Caske vinograde je i ovom prilikom blagoslovio otac Dražen Tupanjanin, ističući nakon molitve nadu da će i ova kao i prethodn godine za porodicu Vukoje biti uspješna.


“Praznik Svetog mučenika Trifuna slave vinogradari kao svoj dan, a mi treba da razmislimo kakva je to veza između mučeništva i vinograda, jer samo mučeništvo ima neraskidivu vezu sa vinom i vinogradom”, kazao je otac Dražen