STATISTIKA U GODINI PANDEMIJE: Manje rođenih a više umrlih, brakova manje za trećinu


Trebinje | 26.01.2021

Iz godine u godinu prirodni priraštaj u Srpskoj ima negativan predznak, a drugačije nije ni u našem gradu. Na nepovoljna statistička kretanja u prošloj godini dodatno je uticala pandemija virusa korona. Prema evidenciji matičnih knjiga za 2020. godinu, u Trebinju je bilo više umrlih, a manje rođenih u odnosu na godinu prije.


Vaso Čihorić iz trebinjske matične službe za Radio Trebinje kaže da je najviše umrlih bilo u posljednja dva mjeseca 2020. godine, a jedan od razloga je bila pogoršana epidemiološka situacija.


„Broj umrlih u 2020. godini je 419, dok je u 2019. umrlo 336 osoba. U novembru je u knjigu umrlih upisano 80, a u decembru 82 osobe“, rekao je Čihorić.


On je dodao da je lani bilo i manje novorođenih u trebinjskom porodilištu.


„U trebinjskoj bolnici rođeno je 225 beba, što je za 10 manje u odnosu na 2019. godinu. Primijetili smo da se sve više djece rađa u porodilištima u Nevesinju i Foči“, kazao je on.


Korona je značajno uticala i na broj vjenčanja i organizovanje svadbenih veselja. Jedan broj mladih odlučio se da ipak sačeka neko bolje vrijeme, pa su svadbe koje su bile zakazane za prethodnu pomjerene za ovu godinu, a neke su i otkazane.


„U knjigu vjenčanih upisano je 93, čak 49 manje nego 2019. godine, vjerovatno zbog pandemije virusa korona“, istakao je Čihorić.


Za razliku od prethodnih godina, u 2020. godini nije bilo stranih državljana koji su u Trebinju rekli sudbonosno „da“, a nije bilo ni maloljetnih osoba koje su stupile u brak.


Grad Trebinje za svako novorođeno dijete izdvajao je od 150 do 2400 KM, zavisno od toga koje je dijete po redu u porodici i od socijalnog statusa porodice.


Od početka realizacije programa za subvencionisanje mladih bračnih parova, a od kojih jedan supružnik ima više od 38 godina, stiglo je ukupno 49 zahtjeva, a pozitivno su riješena 42 - potvrdili su za Radio Trebinje u Gradskoj upravi.


Pojedini demografi kao potencijalne razloge za negativan trend prirodnog priraštaja stanovništva u Srpskoj navode nemogućnost mladih da ranije dođu do posla, kasnije rađanje prvog djeteta, kao i populacionu politiku.


rt/Anica Skočajić