TREBINJCIMA PREDSTAVLJEN PROGRAM BESPLATNOG STUDIRANJA U RUSIJI


Nauka | 21.12.2020

Mladi iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost besplatnog studiranja na nekom od univerziteta u Ruskoj Federaciji, a program se odnosi na osnovne akademske, postdiplomske i doktorske studije, te ljetnu školu ruskog jezika.


Ovo je večeras u Trebinju rekla Anastasija Gajdalenok, ataše za kulturu i obrazovanje u Ambasadi Ruske Federacije u BiH, na predstavljanju programa stipendija ruske vlade za strane studente, koje je održano u pozorišnoj sali Kulturnog centra.


Pojasnila da je strani državljani po pravilu plaćaju studiranje u Rusiji, ali su dobitnici vladine stipendije - izuzetak iz pravila. Uz besplatno studiranje, mjesečno će dobijati i novčanu stipendiju, a imaće i mogućnost smještaja u studentskim domovima, pri čemu će njihov status biti jednak ruskim studentima, a cijene boravka - simbolične.


U programu, dodaje ona, učestvuju više od 450 univerziteta Ruske Federacije.


„Studenti mogu da izaberu bilo koji program ili specijalizaciju, a tih smjerova ima više od 300. Sve je o trošku budžeta. Na studentima je samo putovanje, viza i medicinsko osiguranje. Sve ostalo je na Ruskoj Federaciji“, istakla je ataše u ruskoj ambasadi u BiH.


Konkurs će za akademsku 2021/2022. biti raspisan u januaru naredne godine.


„Zašto Rusija? Prije svega, to je jedan od najboljih obrazovnih sistema na cijelom svijetu. Naše diplome se cijene u svim državama svijeta. A studenti iz Republike Srpske i BiH su uvijek dobrodošli u Rusiju“, poručila je Gajdalenok.


Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak napomenuo je da mnogo stranih studenata odlazi u Rusiju u potrazi za kvalitetnim obrazovanjem, te da se njihov broj procjenjuje na više od 270 hiljada.


„Ovo je prilika i za naše studente, one koju su ambiciozni i koji nisu toliko vezani za toplinu roditeljskog doma – da se okušaju na nekom od univerziteta koji pripadaju nesumnjivo jednom od najboljih obrazovnih sistema u svijetu. Nadam se da će se naći zainteresovanih iz našega grada koji će se odlučiti da svoje akademske studije započnu ili nastave u Ruskoj Federaciji jer će im to zasigurno omogućiti vrlo kvalitetno obrazovanje“, kazao je Banjak.


 


 


 


 


RT