KADROVSKI I OPREMOM OSNAŽITI OBLAST KISEONIČKE TERAPIJE U BOLNICI TREBINJE


Dešavanja | 27.11.2020

Mladi specijalizanti Bolnice Trebinje biće uključeni u program dodatnih edukacija iz oblasti kiseoničke terapije, a neće izostati ni pomoć u opremi za ovaj vid liječenja teško oboljelih kovid pacijenata.


Ovo je danas u Trebinju potvrdio pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Sropske Milan Latinović, nakon sastanka sa predstavnicima kriznog štaba i zdravstvenih ustanova iz Trebinje, te bolnica u Nevesinju i Foči, kojem su prisustvovali zdravstveni stručnjaci iz Univerzitetsko-kliničkog centra RS i Doma zdravlja u Banjaluci.


Kada je u pitanju kiseonička terapija, resorno ministarstvo će, kazao je Latinović, podržati svaku našu bolnicu - i u dodatnoj opremi i u edukaciji zdravstvenih radnika.


Danas je dogovoreno da trebinjska bolnica dostavi specifikacije svojih potreba u pogledu opreme za kiseoničku terapiju, za čiju bi nabavku finansijska sredstva trebalo biti izdvojena iz kompenzacionog fonda.


„S druge strane, dogovorili smo se da šest specijalizanata – od kojih nisu svi specijalizanti anesteziologije – budu uključeni u program edukacije, kako bi ih osposobili za što kvalitetniji rad sa osobama kojima treba kiseonička terapija“, istakao je Latinović.


Cilj ovih aktivnosti, dodaje pomoćnik ministra, jeste da se zdravstvene ustanove Srpske što spremnije suprotstave očekivanim negativnim trendovima pandemije u predstojećim zimskim mjesecima.


„Jer, po svim procjenama očekuje se da će u narednom periodu situacija sa pandemijom biti još teža. Sve veći broj pacijenata traži bolničko liječenje, a ono što je u bolničkom liječenju posebno bitno jeste obezbijediti kiseoničku terapiju - invanzivnu ili neinvanzivnu“, kazao je Latinović.


Primarijs dr Peđa Kovačević, specijalista pulmolog-intenzivista u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, kaže da su vrata ove ustanove širom otvorena za mlade kolege iz Trebinja, kojima je neophodna dodatna stručna edukacija.


„Jedan segment intenzivne medicine, koja se naziva medicina katastrofe, daje jasna pravila kako postupati u slučaju manjka zdravstvenog osoblja. Dakako, ako nemamo specijaliste - okrećemo se specijalizantima, koji se veoma dobro mogu osposobiti za liječenje kritično oboljelih pacijenata“, kazao je dr Kovačević.


Na sastanku je konstatovano da trebinjski Dom zdravlja i u složenim okolnostima uspijeva da ispoštuje propisane procedure i sadržaje, a timovi porodične medicine vode brigu i o svojom pacijentima koji su kovid pozitivni.


 


 


rt


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?