SAHRANJEN PATRIJARH SRPSKI IRINEJ


Region | 22.11.2020

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Prethodno je zaupokojenu liturgiju sa opjelom blaženopočivšem patrijarhu služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, govoreći nad odrom patrijarha Irineja, da je Njegova svetost „sklopio oči onako kako je i živio, u miru sa sobom, Bogom, crkvom i ljudima“.


Naveo je da je život patrijarha Irineja imao jasne ciljeve - Boga, ljubav i Srbiju i cjelokupan srpski narod.


„I njegov Bog je bio bog razuma, koji prašta, razumije i voli. Onaj koji nas uči i koji nas čuva. Dobro je znao da su nada i vjera nemoguće bez ljubavi. A njegova Srbija je bila ona koju je sam stvarao, koja razumije, koja pobjeđuje radom, koja nema potrebu da mrzi. Hram koji je gradio i završio je hram te i takve Srbije“, rekao je Vučić.


Obnovio je duh jedinstva srpskog naroda.


„Srbiju i Srpsku nije odvajao jednu od druge. Zahvaljujući njemu nije bilo zađevica. Čuvali smo i brinuli jedni o drugima kao nikad u istoriji“, naveo je Vučić, dodajući da mu je, ipak, najveća briga bila Kosovo i Metohija, gdje je takođe „postupao hladne glave, tražeći načine da barem ne priznamo nezavisnost“.


„Irinej je bio veliki patrijarh. Pomirio je crkvu u Americi. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubijedio papu Franju da Stepinac nije svetac. Završio je hram Svetog Save. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu i Svetog kneza Lazara", rekao je predsjednik Vučić.


Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je nad odrom blaženopočivšeg poglavara Srpske pravoslavne crkve da je Irinej bio dostojan učitelja patrijarha Pavla.


Istakao je da je Irinej patio i tugovao zbog podjela u pravoslavlju.


„Vijest je rastužila milione Srba širom svijeta i hrišćanske braća sa istoka, zapada, severa i juga. Punih 10 godina predvodio je nas, tiho i mudro“, istakao je mitropolit Hrizostom.


Odlikovao se dobrom naravi i gospodskom odmjerenošću, svjedočio je ljubav i dobrotu božiju.


„Pored svih iskušenja i nevolja sa kojom je crkva prolazila ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske“, kazao je mitropolit.


Od partijarha srpskog oprostili su se i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, dok je mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao pismo ruskog patrijarha Kirila.


„Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha, koji je cio svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snagu uvijek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u posljednji čas svog zemaljskog života je podijelio stradanja onih vjernika čiji je život prekinula strašna epidemija“, ističe se u pismu.


 


rt/rts

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?