PROJEKTI TREBINJA BUDUĆNOSTI: Predstavljene ideje urbanističkog razvoja grada


Trebinje | 13.11.2020

Predstavnici Gradske uprave prezentovali su danas stručnoj javnosti grada svoje planove, ideje i projekate arhitektonskog, urbanističkog, privrednog i društvenog razvoja Trebinja.


Na prezentaciji u sali Skupštine grada podijeljeni su i katalozi sa idejama i projektima Trebinja budućnosti, koji su, kako je rečeno, kreirani u formi upitnika, kako bi i stručna javnost na predloženo dala svoje komentare, prijedloge i razmišljanja.


 


Gradonačelnik Mirko Ćurić kazao je da je cilj sastanka da sa projektantima i građevinskim preduzimačima oko predloženih ideja razmijene mišljenja i dobiju povratne informacije – da li je i u kojoj mjeri razvoj Trebinja usmjeren ka pravom cilju.


„Imamo viziju i ideje, ali smo uvijek otvoreni za mišljenja i komentare ljudi od struke, koji dobro misle Trebinju, Hercegovini i Republici Srpskoj“, kazao je Ćurić.


S druge strane, dodao je gradonačelnik, želja Gradske uprave je da upravo domaće arhitekte i građevinci budu uključeni u realizaciju ovih ideja, jer je, ističe, uvjeren da imaju reference i da mogu da odgovore ovako važnim zadacima.


Vedran Furtula, vd. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, pojasnio je da je riječ o planovima čija se realizacija očekuje u skoroj budućnosti, a najvećeg broja njih - već u narednoj godini.


Nakon pionirske ideje - zgrada za mlade bračne parove, planirana je i izgradnja stambene zgrade za ljekare specijaliste i profesore, koja bi, uvjeren je Furtula, za ovaj stručni kadar mogla biti razlog više da dođu i rade upravo u našem gradu.


„Projekat za ovu zgradu praktično je već urađen - a bila bi locirana na mjestu postojeće bolnice“, pojasnio je on.


Jedan od planiranih je i projekat spomeničke arhitekture - Park Hercegovaca, sa skulpturama znamenitih ličnosti naše regije, pri čemu je, ističe Furtula, pitanje lokacije i odabira poznatih Hercegovaca, koji bi na tom prostoru bili ovjekovječeni, ostalo otvoreno za mišljenja struke i građana.


„Treći projekat koji bih izdvojio je da se na reprezentativnoj lokaciji u Trebinju planira graditi kongresni centar sa svim sportsko-rekreativnim, ugostiteljskim i turističkim sadržajima. Takođe, u okviru daljeg razvoja visokog školstva u našem gradu – uz poljoprivredni za mediteranske kulture, najavljujemo uskoro i formiranje arhitektonskog fakulteta u Trebinju“, istakao je Furtula.  


Savremeni koncept gradnje novih i redizajn postojećih fasada, povećanje spratnosti objekata, ideje za urbano oblikovanje cjelina uz obalu, zeleni skverovi, panoramski točak, hendek oko Starog grada, unifikacija svih reklamnih tijela i putokaza, novi park, izgradnja objekata za posebne kategorije stanovništva, nove zgrade gradske administracije i RTV doma – samo su neka od razmišljanja koja će, uvjereni su nadležni, svoje mjesto naći u arhitektonskoj praksi i planiranju urbanističkog, privrednog i društvenog razvoja našeg grada.


 


 


RT


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?