HERCEGOVAČKI MED U ŠTOKHOLMU


Ekonomija | 30.10.2020

Prve tegle hercegovačkog meda stigle su u Skandinaviju, a na tržište  Švedske je početkom oktobra plasirano 500 kilograma meda.


Ovo su i prve količine meda iz BiH koje su izvezene na švedsko tržište, a sve je urađeno posredstvom trebinjskog „ Agrarnog fonda“.  


„Radili smo u proteklom periodu na pronalasku nekih novih tržišta i širenju mogućnosti  prodaje hercegovačkih proizvoda. Preko  naših ljudi iz Štokholma dogovorili smo i izvoz  meda. Više od pola godine radili smo potrebne analize i  dobili sertifikate, kako bi se zadovoljilo zahtjevno evropsko tržište.  Ovo je probna količina, koja se, za sada, dobro prodaje u Švedskoj. U narednom periodu ćemo nastojati  da ovakav izvoz bude ustaljena praksa“, ističe direktor „Agrarnog fonda“ Veselin Dutina.


On podsjeća da je hercegovački med  i drugi tradicionalni proizvodi zahvaljujući „Hercegovačkoj kući“ našao put do kupaca u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.


„Nakon što je otvorena „Hercegovačka kuća“ u Banjaluci, ostavarena je saradnja i sa Olimpijskim centrom Jahorina gdje se prodaju hercegovački proizvodi, a u toku su pregovori o otvaranju  prodajnog objekta u Istočnom Novom Sarajevu. Planrinamo da širimo prodaju i na tržištu Srbije naredne godine, kao i  druge zemlje regiona“, najavio je Dutina.  


On kaže da  i  kooperanti „Agrarnog fonda“ moraju proširiti  proizvodnju,  kako bi se  mogla zadovoljiti sva tržišta na koja je planiran izvoz hercegovačkih proizvoda.


 


 


 


 


rt

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?