HERCEGOVAČKI MED U ŠTOKHOLMU


Ekonomija | 30.10.2020

Prve tegle hercegovačkog meda stigle su u Skandinaviju, a na tržište  Švedske je početkom oktobra plasirano 500 kilograma meda.


Ovo su i prve količine meda iz BiH koje su izvezene na švedsko tržište, a sve je urađeno posredstvom trebinjskog „ Agrarnog fonda“.  


„Radili smo u proteklom periodu na pronalasku nekih novih tržišta i širenju mogućnosti  prodaje hercegovačkih proizvoda. Preko  naših ljudi iz Štokholma dogovorili smo i izvoz  meda. Više od pola godine radili smo potrebne analize i  dobili sertifikate, kako bi se zadovoljilo zahtjevno evropsko tržište.  Ovo je probna količina, koja se, za sada, dobro prodaje u Švedskoj. U narednom periodu ćemo nastojati  da ovakav izvoz bude ustaljena praksa“, ističe direktor „Agrarnog fonda“ Veselin Dutina.


On podsjeća da je hercegovački med  i drugi tradicionalni proizvodi zahvaljujući „Hercegovačkoj kući“ našao put do kupaca u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.


„Nakon što je otvorena „Hercegovačka kuća“ u Banjaluci, ostavarena je saradnja i sa Olimpijskim centrom Jahorina gdje se prodaju hercegovački proizvodi, a u toku su pregovori o otvaranju  prodajnog objekta u Istočnom Novom Sarajevu. Planrinamo da širimo prodaju i na tržištu Srbije naredne godine, kao i  druge zemlje regiona“, najavio je Dutina.  


On kaže da  i  kooperanti „Agrarnog fonda“ moraju proširiti  proizvodnju,  kako bi se  mogla zadovoljiti sva tržišta na koja je planiran izvoz hercegovačkih proizvoda.


 


 


 


 


rt