POČELE DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE: DVIJE DECENIJE OD PJESNIKOVOG POVRATKA U ZAVIČAJ


Kultura | 21.10.2020

Polaganjem cvijeća na grobno mjesto pjesnika Jovana Dučića u Hercegovačkoj Gračanici i na Dučićev i Njegošev spomenik na Trgu pjesnika, u Trebinju je počela manifestacija „Dučićeve večeri poezije“.


Vodeći se mišlju da Trebinje i u teškim ratnim vremenima nije zaboravljalo svoga pjesnika, gradska uprava je odlučila da proslavi ovogodišnje Dučićeve večeri, tim prije što se ove godine slavi i dvije decenije otkako su pjesnikovi zemni ostaci iz Amerike preneseni u zavičaj, što je bila i njegova testamentarna želja.


„Smatrajući da je ovo itekako značajan događaj i za grad Trebinje i za Hercegovinu, ali i značajan jubilej, mi smo, shodno epidemiološkoj situaciji, odlučili da ne prekidamo tradiciju Dučićevih večeri u Dučićevom gradu“, istakao je nakon polaganja cvijeća gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.


On je istakao da će u tom kontekstu biti otvorena i izložba Dučićeve knjižne ostavštine, te izložba u Muzeju Hercegovine o pravoslavnim školama u BiH, a sve se završava tradicionalnom Svečanom akademijom.


„Trebinje je od te 2.000 godine, kada se naš pjesnik zauvijek vratio u svoj zavičaj, umnogome napredovalo, i kada je u pitanju turizam i kultura, a tome je umnogome doprinio Jovan Dučić koji je nekada davno i sam razmišljao da se grad razvija u tom pravcu, pa mu je darovao i svoju bogatu biblioteku, i svoje umjetnine, ali ga je i ukrašavao brojnim skulpturama i kamenom plastikom, a i Somenik oslobodiocima iz Prvog svjetskog rata i Njegošev spomenik je on darovao svome gradu“, naveo je Ćurić.


On dodaje da će Trebinje, kao uzdarje svome pjesniku, ali i kao dar cijeloj kulutnoj javnosti, i u narednom periodu, shodno propisanim mjerama, nastojati da organizuje što više kulturnih manifestacija.


Ovogodišnje Dučićeve večeri poezije će trajati samo jedan dan, pa je za srijedu popodne planirana izložba „Srpske pravoslavne škole u BiH od 1850. do 1912. godine“ iz fonda Pedagoškog muzeja Beograda, autora dr Aleksandre Milovanović, a u  Narodnoj biblioteci Trebinje se otvara izložba legata Jovana Dučića sa projekcijom filma o pjesnikovom legatu, snimljenim u produkciji ove ustanove kulture.


Centralni program manifestacije - svečana akademija pod nazivom „Dvadeset godina poslije“, slijedi u večernjim časovima u pozorišnoj sali Kulturnog centra, na kojoj učestvuju glumci Narodnog pozorišta Beograd Biljana Đurović, Maja Kundačina, Lepomir Ivković i Nebojša Kundačina, te primadona Opere ovog pozorišta Jasmina Trumbetaš i pijansitkinja Nevena Živković, beogradski vokalni solista Dušan Svilar, pojac iz Beograda Jovana Zukanović, kao i primabalerina i prvak Baleta Narodnog pozorišta Beograd Bojana Žegarac i Milan Rus.


Pored njih, nastupiće i Marija Ninković i Milica Rajković, trebinjske vokalne solistkinje, uz klavirsku pratnju Božidara Vučura…


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?