UMRO NAJSTARIJI HERCEGOVAC


Bileća | 24.08.2020

 U Bileći je, u 102. godini, umro najstariji Hercegovac, Blagoje Aleksić iz  sela Bogdašići.


Iako je pokojni čika Blagoje imao još jednog vršnjaka, Milana Milivojevića iz Berkovića, starina iz Bileće je zvanično ipak bio stariji nekoliko mjeseci, ali je bio i mnogo lošijeg zdravlja. 


Najbolje momačke dane je, kako nam je pričao prije nešto više od pola godine, proveo u zarobljeništvu, na Sardniji i Korzici, do kapitulacije Italije, a potom u Njemačkoj, do kraja Drugog svjetskog rata, a kada se vratio u rodne Bogdašiće ni majka ga nije prepoznala.


U Bileći je po povratku iz zarobljeništva radio najprije kao putar, a onda kao domar u bilećkom Domu zdravlja.


Tih vremena se čiča Blagoje odlično sjećao, za razliku od bliže prošlosti koju su pomele godine.


Sjećao se i toga da je penziju uživao gotovo pola vijeka, a njegovi ukućani kažu četiri ipo decenije, a sedamdeset godina je bio u braku je sa svojom životnom saputnicom Vasom, koja uskoro i sama počinje gaziti desetu deceniju života.


Sa bakom Vasom je izrodio dvije kćerke i sina, od kojih ima petoro unučadi i jednog praunuka, što mu je, kako nam je tada rekao, ispunilo život do kraja sretnim.


Do kraja života je bio svjestan svega, pa je sa svojim ukućanima razgovarao i o virusu korona, rekavši jednom svom saplemeniku - 


„Nije dobro ako mu Talijani i Švabe ne mogu ništa, ali ne treba zaboraviti da smo mi nekada i Švabe i Talijane pobjeđivali“.


Njegov recept dugovjekog života bila je sloga sa svima oko sebe, a najviše sloga u porodici.


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?