VUKOJE U POSETI VINARIMA KORČULE


Promocije | 30.07.2020

Poznati hercegovački vinar Radovan Vukoje, čija je vinarija Podrumi Vukoje 1982 u Trebinju izrasla u jednu od vodećih u regionu, obišao je nedavno četiri vinarije na ostrvu Korčula.


Bio je to nesvakidašnji događaj, kako za korčulanske vinare, tako i za Vukoja, koji nije krio oduševljenje vinima koja su domaćini izneli tom prilikom.


Ova mala vinska turneja po najistaknutijem ostrvskom vinogorju u regionu, počela je u Smokvici i Čari, mestima na Korčuli gde se tradicionalno proizvode najbolja vina od lokalne autohtone sorte pošip.


Mala porodična vinarija Toreta u Smokvici, koju vodi Frane Baničević, svojevrsni je dragulj u vinskoj priči Korčule, vinarija koja unutar starih kamenih zidova kuće čuva viševekovnu tradiciju pravljenja vina na ostrvu.


- Dobro znam njihova vina kroz ponudu restorana Leut u Cavtatu. Frane je ozbiljan vinar, nema šta, a njihovi plavci i pošipi odlična vina. Ako bih nešto izdvojio od onoga što smo tog popodneva probali, onda je to pre svega Pošip Sur Lie 2016 Toreta, vino odlične strukture, mineralno i s potencijalom koji će mu omogućiti život još godinama – prenosi prve utiske Vukoje, uz napomenu da i berba 2017 istog vina ima veliki potencijal.


Legenda korčulanskog vinarstva, degustacija u vinariji Luke Krajančića bila je događaj za pamćenje


Po onome što je ovaj put na licu mesta video i probao, poseban utisak na hercegovačkog vinara ostavila su vina Luke Krajančića, jedne od vinarskih legendi Korčule.


- Luka je neverovatan vinar i čovek, i apsolutno zavređuje posebno mesto među tamošnjim vinarima, pa i daleko šire – s oduševljenjem priča Vukoje pred kojega je vinar izneo čak devet etiketa, šest različitih pošipa i tri vina od plavca malog, među kojima i roze koji se odmah izdvojio kao jedan od najimpresivnijih ove godine u regionu. – To što on radi od pošipa za mene je prosto fantastično. Njegova Intrada 2019, aromatična, sveža i razigrana, a pre svih Sur Lie Pošip 2017 i Statut 2016, složena, mineralna, strukturna i koncentrisana vina, ulaze u red trenutno najboljih belih vina koja sam ove godine probao u regionu! Iako nisam veliki pristalica dugo maceriranih vina, izuzetan mi je utisak ostavio i pošip iz 2016. godine napravljen u oranž stilu. Istovremeno, svu pažnju zavređuju i njegovi plavci, počev od rozea, koji je zadržao i strukturu, i aromatiku, i svežinu, fantastično odmereno vino, preko onog baznog s etiketom Plavac mali 2018 koji je izrazito elegantan, mek, veoma pitko i školovano vino, pa do onog iz berbe 2017, koji dolazi iz vrhunskog starog vinograda i još nije na tržištu ali ima potencijal velikog crvenog vina od sorte koja mnogo znači za Dalmaciju.


Grk je sorta koja predstavlja pravo vinsko bogatstvo u regionu, Frane Milina Bire i Radovan Vukoje


Priča za sebe na Korčuli su vina od sorte grk, koja se prave u Lumbardi, a gde je Frano Milina Bire najistaknutija ličnost.


- Iskreno, grk iz Lumbarde, pre svega Biretov, nešto je što smatram najvećim potencijalom u belim vinima u čitavom regionu Jugoistočne Evrope. Iako njegova vina godinama pratim, prvi put sam u vinariji za koju mogu da kažem da je prava turistička atrakcija, sigurno jedna od najlepših butik vinarija u regionu, s dobrim tehnološkim i arhitektonskim rešenjima i, ono najvažnije, izuzetnim vinima. Naravno, najveću radost pričinjava čuvena Defora, vino odležalo u hrastvim buradima i dobijeno sur lie metodom. Berba 2017, koja je trenutno aktuelna na tržištu, ima svu onu dubinu, kompleksnost, suptilnu igru kiselina i slasti, kremoznost i mineralnost koja krasi sva velika bela vina. A ovo vino to jeste!


Vinarija Zure korača krupnim koracima u vinsku budućnost, otac Bartolo, i sinovi Ivan i Marko sa svojim gostom


Konačno, mala turneja vinskim putevima Korčule, koju je organizovala redakcija Vino.rs, završena je u mladoj vinariji Zure, takođe u Lumbardi.


- Njihova vina od grka pio sam i ranije i mogu da kažem da se ta priča iz godine u godinu sve bolje razvija. I osnovni grk Bartul 2019, i odležali Reventon, koji je veoma ozbiljno vino, poseduju autentičnost i sklad sorte, dok me je posebno kvalitetom iznenadio njihov Pošip 2019. Ozbiljan potencijal prepoznaje se i u njihovim crvenim vinima, gde bih izdvojio kupažu pet sorti Rebellion. Probali smo berbe 2017 i 2018 i obe pokazuju zavidan sklad i harmoničnost, pravo bogatstvo senzacija. Lepo iznenađenje bio je i penušavac od grka Quinta Essentia, nešto potpuno novo u stilistici ove sorte. Sve u svemu, rekao bih da će mlade snage koje su preuzele ovu porodičnu vinariju, Ivan i Marko Batistić Zure u bliskoj budućnosti stati rame uz rame s najboljim vinarima Dalmacije!


Sve u svemu bilo je ovo dragoceno vinsko putovanje, još jedan dokaz da vino ne poznaje granice. Pogotovo ono vrhunsko koje je i najbolji ambasador svakog pojedinačnog vinogorja u izuzetno uzbudljivom vinskom delu Evrope, od Goriških Brda, do Severne Makedonije.


Vino.rs


Foto: Ivana Čutura