ŠTA NAM DONOSI NOVI CHROME?


IT | 25.10.2019

ŠTA NAM DONOSI NOVI CHROME?


 Najnovija verzija Goo­gle Chro­me internet pregledača upravo je stigla za Win­dows, Mac OS, Li­nux, An­dro­id and iOS, donoseći korisnicima nove opcije i poboljšanja.


Među njima su novi meni za prilagođavanje tabova, "forsirani" dark mod, podrška za provjeru lozinki i gomilu drugih stvari.


Novi Chro­me 78 korisniku omogućava mnogo više podešavanja kod otvaranja novih tabova. Sada je moguće mijenjati njihov izgled, na raspolaganju je veći izbor tema, a korisnik može sam da podešava i izgled prečica i da bira između predloženih.


"Forsirani" tamni mod rada (For­ced Dark Mo­de) omogćava upotrebu tamnog izgleda stranice, nezavisno od toga da li sam sajt podržava dark mod ili ne. Ova opcija se ne sukobljava sa kodom samog sajta, već se služi inverzijom boja da bi stranice promijenila u njihove "tamne" verzije.


Ekstenzija za provjeru lozinki (Password Chec­kup), koju je Goo­gle predstavio još u februaru, uskoro će postati potpuno integrisana u Chro­me 78. Ona provjerava lozinke koje korisnik unosi u svoje naloge i predlaže mu da je promijeni ukoliko procijeni da nisu dovoljno efikasne.


Među ostalim novitetima, tu su "lebdeće kartice" (Tab Ho­ver Car­ds), koje korisniku omogućavaju lakšu navigaciju kroz veliki broj otvorenih Tabova.


Dodata je i funkcija za pozivanje telefonskih brojeva (Click to call), pomoću koje selektovane telefonske brojeve sa ekrana računara možete da pošaljete na svoj pametni telefon.


Goo­gle je novoj verziji Chro­mea dodao jednu novu bezbjednosnu stavku. To je DNS-over-HTTPS (DoH) protokol, programiran da sprečava špijuniranje korisnika, koji je zamijenio stari HSS Auditor koga je ovaj pregledač koristio još od verzije Chro­me 4.


 


Glas Srpske