TREBINJAC ZA OTMJENIM MERCEDESOM TRAGAO SVE DO AMERIKE


Auto Moto | 03.07.2018

TREBINJAC ZA OTMJENIM MERCEDESOM TRAGAO SVE DO AMERIKE


 Trebinjac Dušan Prcović posjeduje najotmjeniji oldtajmer u istočnoj Hercegovini - mercedes klasik 560 V8 kabriolet, proizveden 1986. godine za američko tržište.Mercedesi iz klase 560 SL su i prodavani samo na američkom tržištu, ali i u Kanadi, Australiji i Japanu, kako bi se iznašla kompenzacija zbog njihovih strožih zakona o emisijama gasova na ovim tržištima.


Prcović je, kaže, tražio baš ovaj model, a u potragu je, osim interneta, uključio i prijatelje, što se pokazalo boljom varijantom.


"Uporno sam tražio ovaj model 560 SL V8 upravo zato što je kod nas rijedak i prodavao se uglavnom na američkom tržištu, ali ne i na evropskom, gdje je i tada kada je proizveden bio vrlo rijedak, sa drugačijim i jačim motorom, za razliku od evropskih modela od 450 do 500, tako da me je ovaj američki model uvijek fascinirao svojim karakteristikama", kaže Prcović za "Nezavisne".


Zbog toga je svoje prijatelje u Americi i Kanadi, koji i sami rade s automobilima, angažovao da dođu do ovog modela i nakon potrage i svih poslova u vezi s papirologojom trud mu se konačno isplatio - došao je do svog mercedesa.


"Velika je procedura bila uvesti ga, trebaš dobiti dozvole od resornog ministarstva i potrošiti dosta vremena, ali me ništa nije spriječilo, ni čekanje, ni papirologija, jer kad nešto istinski voliš - ne može te ništa spriječiti da dođeš do toga", priča Prcović.


Njegov je mercedes, kaže, u odličnom stanju, pokreće ga benzinski motor, a dosad je prešao 172.000 kilometara.


Svi dijelovi na Prcovićevom mercedesu su originalni, oni koji su proizvedeni u fabrici prije više od trideset godina, ali i svaki drugi detalj, jer kada ga je kupio tražio je, kaže, baš takav, sve kao iz 1986. godine.


Dodaje da ni za održavanje nije previše zahtjevan, samo mijenjanje ulja, filtera i slično redovno servisiranje, što vlasniku uopšte ne pada teško, jer jednostavno voli svoj auto i stalo mu je da funkcioniše kao nov.


Mercedes je i danas vrlo luksuzan, sa sjedištima presvučenim kožom i kožnim tapacirungom, kao i krovom koji se podiže, što Prcović, kako kaže uz osmijeh, ove godine još nije mogao uraditi, ali se uskoro nada ljepšem vremenu, koje će doprinijeti da i njegov kabrio bude još ljepši, da otkrije luksuzni enterijer i komfor koji samo u "Mercedesu" znaju napraviti.


Prcović kao pasionirni ljubitelj automobila, ali i motocikala, kaže da vlasnici oldtajmera u Republici Srpskoj ili u samom Trebinju, gdje ima nekoliko vlasnika različitih vrsta oldtajmera, treba da osnuju svoje udruženje, preko kojeg bi se družili, razmjenjivali iskustva i znanja sa drugim vlasnicima starih četvorotočkaša. Dok se to ne desi, on redovno svojim mercedesom odlazi u Ljubuški, u zapadnu Hercegovinu, gdje uveliko djeluje jedan ovakav klub.


NN