U TREBINJU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN TURIZMA


Strategija razvoja turizma Grada Trebinja će se u narednih deset godina bazirati na opštepoznatim vrijednostima ovoga grada, kao što su gastronomija i vinski turizam, te kulturno nasljeđe, vjerski turizam i ruralni turizam.


Ovo je rečeno na prijemu koji je povodom obilježavanja „Svjetskog dana turizma“ za predstavnike turističke privrede i medije upriličio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, napominjući da je glavni cilj da se više razvija ruralni turizam.


“Ovo su vrijednosti koje su i do sada bile naši veliki aduti, ali ćemo, prema programu razrađenom novom strategijom, unaprijediti ove djelatnosti prilagođavajući ih svjetskim i evropskim trendovima, gdje je trenutno aktuelno i unapređenje seoskog turizma, u koji ćemo i mi iz lokalne uprave ubuduće više ulagati”, objasnio je gradonačelnik Ćurić.


Izražavajući zadovoljstvo što je Trebinje u avgustu mjesecu bilo najposjećeniji grad u Srpskoj, ali ni u septembru nije izostao veliki broj turista, on je konstatovao da, nažalost, mjesec ili dva ne mogu “izvući” turističku sezonu i dodao da, i pored činjenice što se na pandemiju virusa korona nije moglo uticati, ovaj grad čini napore da se sezona produži i da u budućnosti ona traje 365 dana u godini.


“Mnogi gradovi nastoje različitim manifestacijama privući ljude, ali je Trebinje, iako nije ponudilo veliki broj manifestacija, ipak u avgustu i septembru imalo veliki broj gostiju, gdje smo se bazirali i na dodjelu sopstvenih turističkih vaučera, što se pokazalo jednom u nizu dobrih odluka koje inače u turizmu donosimo”, dodao je gradonačelnik Ćurić.


Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje, precizirao je da je u Trebinju samo u avgustu mjesecu registrovano oko 13.000 noćenja, što je gotovo na istom nivou sa prošlogodišnjim avgustom koji slovi za rekordan broj u posljednjih nekoliko godina.


“Prema informacijama od resornog ministarstva, do sada je u Republici Srpskoj iskorišteno negdje oko 15.000 vaučera koje je dodjeljivala Vlada RS, a od toga je u Trebinju iskorišteno između 3.500 i 4.000, ali se nadamo i pozivamo sve zainteresovane da ih iskoriste još, jer se oni mogu koristiti do 15. novembra”, dodao je Radić.


On je potvrdio da će se Turistička organizacija Trebinja, prema “Strategiji razvoja turizma u Trebinju 2020 – 2030”, dokumentu koji treba da bude donesen na lokalnoj skupštini u srijedu, bazirati u budućem radu na unapređenje svih  zacrtanih vidova turizma…


nn


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?