OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE VOJVODE NEDELJKA VIDAKOVIĆA


U Trebinju je, kod spomenika vojvodi Nedeljku Vidakoviću, komandantu Bobanske čete, koja se po borbenosti u proteklom Odbrambeno otadžbinskom ratu pročula u cijeloj Republici Srpskoj, služen pomen i položeno cvijeće na 26 godišnjicu njegove pogibije.


Cvijeće na vojvodinom spomeniku položili su gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i načelnik gradskog Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Miodrag Novokmet, podsjetivši da je sjećanje na trebinjske pale borce sveta dužnost svih preživjelih nakon proteklog rata, a naročito gradskih vlasti.


“Svi naši borci, i oni koji su poginuli, ali i oni koji su ostali živi, moraju biti naša prioritetna briga, odnosno, da poginule ne damo zaboravu, a da o živim borcima, najviše onim nezaposlenim, vodimo konstantnu brigu, svjesni da su nam oni donijeli slobodu”, istakao je ovom prilikom gradonačelnik Ćurić, podsjetivši na Krstovdan 1994. godine, kada je vojvoda Neđo stradao sa svojim saborcima. 


On je zbog toga naglasio da je gradska uprava u Trebinju, kao malo koja lokalna zajednica u Srpskoj, uvela materijalna davanja za svoje borce, a planiraju se uvesti i stalna predavanja i posjete djece Spomen sobi koju je ova lokalna vlast sagradila u znak sjećanja na pale borce Trebinjske brigade iz proteklog rata. 


“Nema djeteta na Bobanima koje nije čulo za vojvodu Neđa, ali su za njega znali i na svim ratištima Republike Srpske, jer kada nismo ratovali u Hercegovini, išli smo na ispomoć našoj braći iz drugih krajeva, a sjećanje na njega njegujemo i danas, jer mi, bivši borci njegove čete, ne damo da on, kao i njegovi pali saborci, ali i svi pali borci Republike Srpske, padnu u zaborav”, kazao je Dragan Ristić Beli koji je nakon vojvodine pogibije preuzeo komandovanje četom.


Napominjući da niko iz vojvodine čete nikada nije došao ni u iskušenje da od njegove ruke stradaju civili, Ristić je naglasio da su takve stvari, i pored žestokih borbi vođenih upravo u širokom rejonu između dubrovačkog zaleđa i trebinjske opštine, bile ispod časti svakog čestitog srpskog vojnika.


Ristić je istakao da je vojvoda Neđo, kako su ga nazivali u njegovoj četi, bio jedan od vodećih srpskih vojskovođa proteklog rata, a da će dužnost njegove čete i ubuduće biti da čuvaju sjećanja na svoje saborce, ali i sve pale borce Trebinjske brigade i ostale pale borce Republike Srpske. 


Vojvoda Vidaković poginuo je 1994. godine na Borcima kod Konjica, kada su od iste granate smrtno stradali i njegovi saborci Dragan Slijepčević i Ljubiša Popović, a teško je ranjen najmlađi pripadnik ove jedinice Aleksandar Masleša, koji je od posljedica ranjavanja preminuo u januaru naredne godine…


NN

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?