TREBINJSKI TURIZAM CVJETA, OSTATAK SRPSKE NA MUKAMA


U prvoj polovini avgusta mjeseca u Trebinju je zabilježen ogroman rast broja turista, prepuni s smještajni kapaciteti, a ugostiteljski objekti su puni, iako radno vrijeme do 23 časa ne zadovoljava potražnju turista.


Iako su ove činjenice iznesene na sastanku Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "HORECA RS" koji je održan večeras u Trebinju, a kojem su prisustvovali ugostitelji i turistički radnici sa područja Hercegovine, oni su izrazili i nezadovoljstvo cjelokupnim stanjem uslovljeno virusom korona. 


„Informacije sa kojim trenutno raspolažemo vrlo su ohrabrujuće, jer se situacija u turizmu i ugostutljstvu drastično popravila i podjelom vaučera, ne samo sa republičkog nivoa, nego i sa lokalnog nivoa ovdje u Trebinju, gdje u posljednjih desetak dana imamo više turista nego ih je možda bilo u prvoj avgustovskoj dekadi prethodnih godina. 


Sa druge strane, trebamo imati u vidu da se situacija ne može popraviti za desetak ili mjesec dana, jer godina traje dvanaest mjeseci, a ogromni problemi su se nagomilali početkom pandemije korona, praktično, odmah nakon prva dva mjeseca ove godine, jer se tada pojavila i korona na ovim prostorima“, napomenuo je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, podsjetivši i na činjenicu da su vaučere, pored stanovnika zemalja regiona, počeli koristiti u turisti uz svih krajeva svijeta.


On je, međutim, istakao činjenicu da se sa problemom, koji ne podrazumijeva samo Republiku Srpsku, već i cio svijet, treba suočiti i potruditi se da se riješi na najbolji mogući način, a jedan od tih načina su i koraci koje je preduzela trebinjska lokalna skupština, dodjelom subvencija za svako novo radno mjesto, ali i oslabađanjem određenih taksi onih koji nisu radili u vrijeme pandemije.


Ugostitelji i turistički radnici, međutim, nisu zadovoljni trenutnom situacijom koja je, slažu se oni iz Trebinja, daleko bolja u ovom gradu, nego li u ostalim krajevima Hercegovine. 


Radoslav Kapor, član Udruženja turističkih radnika RS, pozdravio je aktivnosti trebinjskih vlasti na pružanju olakšica, ali dodaje da će hercegovački ugostitelji i turistički radnici ipak uputiti određene zahtjeve prema Vladi RS, te da je je ovo njihovo prvo okupljanje jedinstvena prilika za to.


„I pored svega, veliki je pad prometa u ugostiteljskim objektima i cilj udruženja je da normalno poslujemo i da se održe radna mjesta. Neki od zahtjeva koje će ovo Udruženje uputiti ka Vladi Srpske su da se produži radno vrijeme ugostiteljskih objekata bar do 24 časa, da se snize doprinosi radnicima i da je neophodno da ugostitelji plaćaju električnu energiju na nivo domaćinstava“, zaključio je Kapor.


Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja "HORECA RS“ kaže da interese poslodavaca iz oblasti ugostiteljstva i turizma do sada nije niko zastupao, a da ih je sitaucija sa virusom korona podstakla da se organizuju, jer je to jedini način da se ostvari  saradnja sa nadležnim insitucijama.


„Pri Uniji udruženja poslodavaca RS pokušavamo napraviti organizaciju koja će, u saradnji sa Institutom zdravlja RS, Ministrastvom zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstvom trgovine i turizma RS, zaštititi interese i stvoriti što bolji poslovni ambijent u uslužnoj djelatnosti“, pojasnio je Šajić.


I on se nada će radno vrijeme ugostiteljskih radnika biti produženo za najmanje sat vremena.


„Moram napomenuti da nam je sada prevashodno od velikog značaja produženo radno vrijeme, pogotovo u gradovima sa mediteranskom klimom, konkretno Trebinje, zato što taj sat ili dva produženog radnog vremena mnogo znači, ne samo lokalnim poslodavcima u ovom sektoru, već i za dobrobit cijele zajednice“, naveo je Šajić...


 


SARANSAK


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?