U TREBINJSKOJ DŽAMIJI KLANJAN BAJRAM NAMAZ: Čestitke i od zvaničnika grada Trebinja


U Osman-pašinoj džamiji u Trebinju jutros je, povodom Kurban ili Hadži bajrama, klanjan bajram namaz, koji je predvodio hafiz Sadik efendija Fazlagić.


Čestitajući praznik okupljenim vjernicima, efendija Fazlagić je poručio da se ovogodišnji Kurban bajram dočekuje u vremenu pandemije koronavirusa, koja je zahvatila cijelu planetu.


„Svjesni situaciju u kojoj se nalazimo i koja nas okružuje, ove mubarek bajramske dane provedimo u okrilju Božije milosti, čuvajući svoje zdravlje, zdravlje svoje porodice, prijatelja i komšija. Svim muslimanima i muslimankama Trebinja, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, čestitam mubarek bajramske dane riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun, sa željom da ih provedu u zdravlju i rahatluku u krugu svojih najbližih, prijatelja i komšija“, poručio je efendija Fazlagić.


On je naveo da je Kurban ili Hadži bajram jedan od dva najveća islamska praznika, koji donosi i dvije velike i važne obaveze za sve muslimane svijeta.


„Prva je hadž, peta islamska dužnost za sve one koji su u mogućnosti, a druga je prinošenje žrtve, odnosno klanje kurbana. Hadž i kurban nas vežu za mnoge Alahove poslanike koji su obilježili ljudsku istoriju. To su dani u kojima pokazujemo svjesnost Božije naredbe i njegove blagodati prema nama“,  istakao je efendija Fazlagić.


Bajram-namaz na području istočne Hercegovine klanjan je u nekoliko džamija.


 Čestitka zvaničnika grada Trebinja


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Slađana Skočajić, predsjednik Skupštine Grada Dragoslav Banjak i potpredsjednik Skupštine Grada Mijat Šarović uputili su čestitku predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice u Trebinju i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom proslave Kurban Bajrama.


Čestitka je upućena glavnom imamu hafizu Sadiku ef. Fazlagiću i imamu Sadmiru ef. Mustafiću.


„Vama i svim građanima islamske vjeroispovijesti upućujemo čestitku povodom obilježavanja praznika Kurban Bajrama, sa željom da praznik provedete u miru, zdravlju i u krugu najbližih“, stoji u čestitki.


 


 


 


 


rt