Preminulo pet pacijenta, MEĐU NJIMA I MUŠKARAC IZ LJUBINJA, novih 15 slučajeva zaraze u Hercegovini


Na kovid odjeljenju Bolnice Trebinje preminuo je šezdesetdevetogodišnji muškarac iz Ljubinja, kod koga je utvrđeno prisustvo virusa korona, potvrdio je za Radio Trebinje primarijus doktor Stanko Buha, direktor Bolnice Trebinje za medicinska pitanja.


„Riječ je o pacijentu koji je bio na kiseoničkoj terapiji. U pitanju je dugogodišnji dijabetičar, koji je imao problema i sa povišenim krvnim pritiskom“, navodi dr Buha.


Dodaje da je za sada stabilno zdravstveno stanje ostalih 30 lica na kovid odjeljenju, među kojima je 10 pacijenata na kiseoničkoj terapiji.


U posljednja 24 časa u Srpskoj su preminula još četiri kovid pacijenata, starija žena iz Banjaluke te trojica starijih muškaraca - jedan iz Banjaluke i dvojica iz Pala.


U posljednja 24 časa u RS je na virus korona testirano 549 uzoraka, a kod 123 ljudi je potvrđena zaraza.


Prema mjestu prebivališta 22 osobe su iz Banjaluke, 13 osoba je iz Prnjavora, devet iz Bijeljine, osam osoba je iz Trebinja, sedam iz Višegrada, šest iz Doboja, pet je iz Istočnog Novog Sarajeva, po četiri osobe su iz Kneževa, Laktaša, Modriče, Mrkonjić Grada i Bileće, po tri osobe su iz Zvornika, Lopara, Ljubinja, Prijedora, Ribnika i Rogatice, po dvije iz Bratunca, Kotor Varoša, Foče i Šamca i po jedna osoba je iz Gradiške, Istočne Ilidže, Kozarske Dubice, Kostajnice, Srebrenice, Ugljevika i Šekovića.


Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković je rekao da je epidemiološka situacija u RS i dalje nepovoljna.


Ukupan broj slučajeva u Srpskoj iznosi 4.842.


Do sada se oporavilo 2.411 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 50.361 osoba.


U UKC Srpske hospitalizivano je 70 lica, od toga je 13 životno ugroženo i nalaze se na respiratorima. U ostalim bolnicma u Srpskoj hospitalizovano je 196 osoba.


U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.421 osoba, a nadzor je završen kod 43.471 osobe.