GRADONAČELNIK TREBINJA POTPISAO UGOVORE ZA STIPENDIRANJE 100 STUDENATA


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je prvih pedeset od stotinu ugovora sa studentima iz ovoga grada, za šta je Gradska uprava izdvojila 140.000 maraka.


Prvih 10 studenata prima po 250 maraka, drugih 10 studenata prima 200 maraka, u trećoj grupu je 30 studenata koji će primati po 150 KM, a posljednjih 50 studenata će primati po 100 maraka.


„Jedinstveni dogovor u Gradskoj upravi je bio da se sa ovim programom mora istrajati, jer su, i pored slabijeg punjenja budžeta ove godine, studenti prioritet cijelog grada, ali mi ne odustajemo ni od ostalih 60 programa koje odavno imamo zacrtane i koje za sada sve ispunjavamo“, istakao je ovom prilikom gradonačelnik Ćurić.


On je podsjetio da je, iako su finansije itekako značajne, ljudima još značajnija pažnja koja im se poklanja i misao da neko ipak brine o njima, pa su prije potpisivanja ugovora sa studentima, potpisani i ugovori sa preko 500 udovica umrlih boraca, koje primaju apanažu od Gradske uprave zbog preminulih bračnih drugova, za šta je izdvojeno dodatnih 186.000 KM.


„Naš cilj i jeste briga o našem stanovništvu, pa tako imamo i za cilj da se naši studenti vrate u svoj grad, da ovjde nađu zaposlenje i osnivaju svoje porodice, ali isto tako želimo da na spiskovima imamo što manje supruga umrlih boraca, ne zbog toga da isplaćujemo manje sume, već zbog želje da naše porodice što duže ostaju cjelovite i sretne, a onda smo i mi sretni“, pojasnio je Ćurić.    


Nikolina Burani je djevojka bez oba roditelja, koja već treću godinu prima stipendiju od Gradske uprave i koja ne zna kako bi se školovala da nema ovih sredstava.


„Od oktobra sam, akobogda, apsolvent na Medicinskom fakultetu u Foči i vrlo sam zahvalna na stipendiji od 250 maraka, koju primam od Gradske uprave i koja mi, iako nije dovoljna za cjelokaupan studentski život, znači itekako mnogo, na čemu sam vrlo zahvalna, jer je velika podrška“, kazala je Nikolina na potpisivanju. 


Danica Miladinovć je majka studentkinje Nikoline Miladinović, a novac koji dobije znači joj itekako puno, u materijalnom i moralnom smislu.


„Ova stipendija znači dosta i roditeljima kojim olakšava izdržavanje studenta, ali i našoj djeci koja znaju da ima neko, osim njihovih roditelja, ko vodi računa o njihovim uspjesima i ko ih za to nagrađuje“, kazala je gospođa Danica.


Studenti stipendije dobijaju za deset mjeseci akademske godine


nn