NAČELNIK ODJELJENJA ZA PRIVREDU RADIĆE VOLONTERSKI


 Skupština grada Trebinja, koja je održana danas, je na lični zahtjev razriješila dužnosti Vedrana Vučinića, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu u Gradskoj upravi, pa je na prijedlog gradonačelnika na ovo mjesto izabran Ranko Bošnjak.


“Na prijedlog gradskih privrednika sam prihvatio da obavljam ovu dužnost volonterski, odnosno, ne želim nikakvu naknadu za svoj rad, ni ja, ni moj tim sastavljen od ekonomista i menadžera, uz nastojanje da naš rad ne dobije neka stranačka obilježja i uz prihvatanje svake dobre i kvalitetne sugestije”, kazao je Bošnjak.


On je objasnio da njegov tim dolazi iz različitih privrednih subjekata u kojim zarađuju svoje plate.


Na zasjedanju je istaknuto i da je Gradska vlast u Trebinju u prethodnoj godini iz lokalnog budžeta uložila preko tri miliona maraka u osnivanje novih i za podršku postojećih preduzeća, što je uveliko doprinijelo dobrom prošlogodišnjem privrednom poslovanju, a privreda se, i pored aktuelne pandemije virusa korona, dobro održala i u ovoj godini.


Stanje privrede je dobrim ocijenila i skupštinska većina trebinjskog parlamenta na današnjoj 33. redovnoj sjednici, prihvatajući informaciju o pokazateljima finansijskog poslovanja privrede grada Trebinja u prošloj godini.


Prema toj informaciji broj zaposlenih na kraju 2019. godine iznosio je 8.242 osoba, što je za 138 osoba manje nego u 2018. godini, a broj  nezaposlenih lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Trebinju je na kraju prošle godine iznosio 1.908.


“Trudimo se da maksimalno smanjimo nezaposlenost i da sačuvamo postojeća i koliko god je moguće otvorimo nova radna mjesta”, kazao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.


On je napomenuo da se već pruža maksimalna podrška privrednicima u očuvanju i stvaranju novih radnih mjesta, pa je pripremljena i dokumentacija za potpisivanje ugovora da se, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje RS, pokrenu novi program zaposlenja najprije boračkih kategorija, ali se pružaju i dodatne podrške ranijim aplikantima za privatni biznis pokrenut uz podršku Grada Trebinja.


“U narednom periodu slijedi i javni poziv za oko 300 pripravnika sa Zavoda za zapošljavanje, gdje ćemo se truditi zaposliti njih što više, kako bi odradili pripravnički staž i položili stručni ispit”, objasnio je Ćurić.


Na ovoj je sjednici i donedavni odbornik DNS-a Bojan Šapurić obavijestio prisutne da će u Skupštini grada Trebinja ubuduće djelovati kao odbornik iz reda Narodnog demokratskog pokreta, koji mu je, kako kaže, od ranije blizak.


 


NEZAVISNE