ŠESNAESTO ZBOROVANJE POVODOM VIDOVDANA


U depandansu Muzeja Hercegovine, Zadužbini Dubravke Кujačić, na Ušću kod Trebinja, otvorena je izložba “Nevesinjska olimpijada” i održano takmičenje mladih u tradicionalnim sportskim vještinama, natpjevavanju i sviranju na narodnim instrumentima.


U pitanju je program koji se, kako je istakla Ivana GBrujić, direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju, koji je bio i organizator programa, šesnaesti susret po redu, koji se na ovom mjestu održava u okviru proslave Vidovdana.


Ove godine, zbog situacije izazvane virusom Covid 19, manifestaciji nije prisustvovala  zadužbinarka  Dubravka Кujačić, ali je program pratila pomoću društvenih mreža i na kraju se uključila „onlajn“ pozdravljajući sve prisutne. 


O izložbi „Nevesinjska olimpijada“, govorila je autor izložbe, viši kustos Muzeja Hercegovine, etnolog Božana Đuzelović, istakavši da je izložba prikazana u Nevesinju i Gacku, a nakon Trebinja, biće prikazana i u Foči, u Muzeju Stare Hercegovine. 


Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević. 


U tradicionalnim sportskim vještinama, trci u džakovima, skoku u dalj, bacanju kamena s ramena, povlačenju konopca i trci s jajetom, nadmetali su se najmlađi, kao i oni malo stariji, a u muzičkom dijelu programa predstavio se mladi narodni guslar Aleksa Ćurić i ženska pjevačka grupa GКUD Swisslion Trebinje…


NN