PROMOVISAN POLJOPRIVREDNI KLASTER „STARA HERCEGOVINA“


Od početka godine oko 530 malih poljoprivrednih proizvođača iz naše regije dobilo je start pakete pomoći za zasnivanje proizvodnje u iznosu od 50 odsto od vrijednosti paketa a stanovništvu je tokom pandemije virusa korona podijeljeno oko 1000 sjetvenih paketa.


Ovo je danas saopštio Dragan Vučković, menadžer projekta „Program razvoja ruralne konkurentnosti“ za čije je provođenje zadužena Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata  Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi RS na promociji poljoprivrednog klastera „Stara Hercegovina“ na gradskom trgu.


Klaster je objedinio male poljoprivredne poizvođače i sva udruženja i asocijacije proizvođača u Trebinju, Bileći, Nevesinju, Gacku, Ljubinju, Berkovićima, Foči, Kalinoviku i Istočnom Mostaru, sa ciljem ekonomskog osnaživanja ovog područja, razvijenog agrara i podrške malim poljoprivrednim proizvođačima.


„Naš cilj je povezivanje na tržištu, zajednička promocija i plasiranje proizvoda, prije svega u povrtlarskoj i voćarskoj proizvodnji te proizvodnji mlijeka. Već se radi na osnivanju zadruga, planirana je onlajn platforma za prezentaciju malih poljoprivrednih proizvođača i organizacija koje sa njima kooperantski sarađuju, kao i marketinške kampanje za proizvode koji su ovdje u zamahu“, kaže Vučković.


Od osnivačke skupštine klastera u julu prošle godine preduzete su brojne aktivnosti na pomoći poljoprivrednicima u našoj regiji.


„Trebinjski poljoprivrednici imaju značajnu podršku preko Agrarnog fonda Grada Trebinja, tako da smo našu pomoć usmjerili na ostatak regije. Preko našeg projekta, uspostavljena je proizvodnja nevesinjskog krompira, koji već ima zaštićeno geografsko porijeklo, bijelog luka, krompira, paprika i jagode u Berkovićima i Ljubinju, kao i proizvodnje mlijeka u Bileći, gdje je mljekara 'Pađeni' već regionalni brend. Radi se i na projektu nabavke krava za  male proizvođače mlijeka iz Bileće, kooperante mljekare 'Pađeni', koji imaju do sedam grla, gdje ćemo obezbijediti 40, odnosno 50 odsto sredstava za nabavku tih grla“, precizira Vučković.


Smatra da je na području naše regije potrebno osnaživanje voćarske proizvodnje, čiji kapaciteti nisu dovoljno iskorišteni, ali i meda i ljekovitog bilja.


„Stara Hercegovina prihvaćena je kao ekološka zona, koja ima tradicionalne, autohtone proizvode, bez upotrebe pesticida. Voćarska proizvodnja još nije u potpunosti obuhvaćena, pčelarstvo je u zamahu, imamo plan za proizvodnju smokve u ovoj regiji, kao i drugih mediteranskih kultura, ne treba zaboraviti ni ljekovito bolje, širok je spektar proizvoda koje treba dalje razvijati i ponuditi tržištu“, zaključuje Vučković.


 


 


 


rt


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?