KORONA UZELA MAHA U LJUBINJU, 15 ZARAŽENIH, OGROMAN BROJ KONTAKATA – APEL DA SE SMANJE KONTAKTI I ZATVORE KAFIĆI


Direktor Doma zdravlja Ljubinje Svjetlana Vojičić kaže da je u Ljubinju trenutno kod 15 osoba potvrđen virus korona, ali da je veliki broj kontakata i veliki broj osoba s temperaturom i simptomima.


“Činimo sve da stavio epidemiološku situaciju stavimo pod kontrolu. Mi smo se od marta spremali za ovo. Očekivali smo da će nas zaobići, ali to je očigledno bilo nemoguće. Ljubinje je malo mjesto, veliki je broj kontakata i virus se brzo proširio“, kaže Vojičić.


Ona ističe da u Domu zdravlja testiraju sve ljude sa sipmtomima, te prve kontakte, te preduzimaju sve mjere da se klaster zaustavi. Kizni štab, dodaje on, takođe preduzima mjere u skladu sa situacijom kako bi se širenje virusa zaustavilo.


“Ne možemo potvrditi odakle je zaraza došla. Problem je što virus donose mladi i asimptomatski pacijenti.  Prvi pacijent je bio stariji muškarac. Bilo je dosta ljudi sa temperaturom i sa sipmptomima što se pripisivalo nečem drugom.  Neki su se pokazali negativni“, navodi Vojičić.


Ona kaže da se svi kontakti šalju u karantin. Što se tiče simptomatologije Vojičić kaže da su simptomi kod svih pacijenata blagi. “Ovaj talas je oslabio, nisi jaki simptomi. Dva pacijenta su u Bolnici u Trebinju, jedan striji jedan mlađi zbog plućne simptomatolagije“, kaže Vojičić.


Ona apeluje na stanovništvo  da kontakte svede na minimum, te koristi maske i dezinfekciju ruku.


“Kada smo se manje kretali i pridržavali mjera sve je bilo uredu. Kada su se otvorili kafići nastao je problem. Mišljenja sam da je potrebno zatvoriti kafiće i ići u prodavnice po potrebi dok ovo ne prođe.  To je jedina solucija“, navodi Vojičić.


 


 


 


topportal