PANIKA U HNK- KORONA potvrđena kod 54 osobe, u Stocu alarmantno


Tokom današnjega dana, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirano je 116 uzoraka, a od toga broja čak je 54 pozitivnih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministarstva zdravlja HNK.


Prema informacijama iz Kriznog štaba čak 50 osoba je iz Stoca, 3 iz Mostara i 1 iz Čitluka.


Problem u HNK je nastao nakon što je uočeno da je došlo do širenja virusa u jednoj firmi za preradu ribe u Stocu u kojoj radi oko 120 osoba, a većina njih je nastanjena u Ljubinju gdje se takođe u zadnjih nekoliko dana došlo do naglog skoka zaraženih virusom korona. Veliki broj osoba u Ljubinju čaka rezultate na COVID -19.


S obzirom na evidentno pogoršanu epidemiološku sliku, Krizni štab  Ministarstva zdravlja HNK pozvao je građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite – držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljnog pranja ruku, održavanja lične  higijene i higijene prostora.


Krizni štab od jedinica lokalne samouprave traži provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora svih inspekcija, a napominju da je u ustanovama socijalne zaštite sa smještajem korisnika obustavljaju posjete korisnicima i izlasci korisnika.  Svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite sa smještajem korisnika  i u dječjim vrtićima testirat će se svakih 21 dan do daljnjeg.


 


 


TOPPORTAL