SJEĆANJE NA BOBANSKU ČETU: Služen pomen za 23 poginula borca


U selu Rapti na Bobanima, koji su u ratu predstavljali borbenu liniju  Vojske Republike Srpske i hrvatskih oružanih snaga, danas je služen je pomen za 23 poginula borca  Bobanske čete Trebinjske brigade VRS.


Nakon pomena, cvijeće su položili  delegacija Grada Trebinja, trebinjske Boračke organizacije, porodice i saborci poginulih boraca Bobanske čete, podsjećajući se na vojevanje čete pod vođstvom vojvode Nedeljka Vidakovića.


Jedinica slavnog vojvode Vidakovića osnovana je u selu Šćenica krajem maja 1992. godine, a nakon Vidakovićeve pogibije na Boračkom jezeru kod Konjica, 1994. godine, komandovanje četom je preuzeo Dragan Ristić Beli.


„Pripadnici ove čete su se samoorganizovali poslije povlačenja JNA. Branili smo veliki prostor na ovom području, a ratovali samo osim na području Bobana i na Treskavici, Boračkom jezeru i ostalim mjestima gdje je srpskim snagama trebala pomoć“, podsjetio je Ristić.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je  da je ovo bila najhrabrija i najborbenija jedinica u Trebinjskoj brigadi.


„Bili su hrabri i oni su među najzaslužnijim što danas uživamo u slobodi. Mi koliko možemo, među prioritete stavljamo bivše pripadnike Bobanske čete i one koji su stvarali Republiku Srpsku“, rekao je Ćurić.


Bobanska četa je brojala oko 120 pripadnika  i držala liniju fronta dugu 15 kilometara, a osim 23 poginula borca, imali su i više ranjenih pripadnika.


rt


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?