U MRKONJIĆIMA PROSLAVLJEN DAN SVETOGA VASILIJE


Više stotina Trebinjaca i Trebinjki, ali i hodočasnika iz okolnih hercegovačkih opština,  prisustvovali su svetoj arhijerejskoj liturgiji kod crkve Svetog Vasilija, u Mrkonjićima kod Trebinja, rodnom selu ovoga najpoštovanijeg hercegovačkog sveca, što predstavlja i prvo masovno okupljanje vjernika nakon pojave virusa korona.


Vjerni narod Hercegovine, među kojim je bio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, narodni poslanici iz ovih krajeva i brojni društveno politički radnici, nije pokolebala ni bojazan od virusa korona da dođu na liturgiju u crkvi sagrađenoj na temeljima svečeve rodne kuće, št.


Liturgiju su predvodila dvojica hercegovačkih vladika, zahumsko hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni vladika Atanasije, poručivši da prethodni period kod Hercegovaca nije pokolebao njihovu jaku vjeru. 


„Iako se nismo okupljali u ovom prethodnom vremenu, nije nam bila oduzeta punoća duhovnog života, jer smo za sve ovo vrijeme bili sa Bogom i daj Bože da smo to vrijeme iskoristili da steknemo mir u srcima i učvrstimo svoju ljubav“, kazao je vladika Dimitrije.


Istakavši naročito zadovoljstvo što je, nakon gradnje crkve, u Mrkonjićima počeo da niče pravi manastirski kompleks, ali i duhovni centar Hercgovine, vladika Dimitrije se naročito zahvalio na pomoći Vlade Republike Srbije, kao i vladi Republike Srpske i dobročinstvu vjernika, jer odavde, kako kaže, svi odlaze ispunjeni duhom Hrista boga i Svetoga Vasilija.


Predsjednik Crkvenog odbora Mrkonjića Rade Bošković je nakon liturgije izrazio zadovoljtvo što tradicija dolaska u ovu crkvu na Dan Svetoga Vasilija nije prekinuta zbog velike vjere oi poštovanja koju Hercegovci gaj prema svome svecu.


„Radovi na Duhovnom centru Mrkonjići se, i pored pandemije krona virusa, ipak odvijaju i mi se nadamo da će do idućeg Vasilijevog dana sve biti završeno“, kazao je Bošković.


Tradiciju dolaska u Mrkonjiće na Vasilijev dan nisu prekinula ni brojna hercegovačka udruženja, među kojim je Planinarsko društvo „Koritnik“ iz Bileće, Moto klub TNT iz Trebinja, Moto klub „Komite“ iz Ljubinja, ali i brojna omladina iz Trebinja, koja je, noseći zastave i ikone, pješice došla na bogosluženje u Mrkonjiće, prepješačivši preko 30 kilomatera


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?