TREBINJSKA KOLONIJA “KOLO” ĆE IPAK BITI ODRŽANA: STOTINU UMJETNIKA U VIRTUALNOM KOLU


Međunarodna umjetnička kolonija “Kolo”, koja se u Trebinju ovoga ljeta trebala odvijati po peti put, neće biti ni otkazana, ni odgođena zbog virusa korona, već će se, kako kaže njen umjetnički rukovodilac i pokretač, akademski slikar Dražen Milić, odvijati na malo drugačiji način i već ima preko 60 prijavljenih umjetnika iz cijelog svijeta.


 “Ovogodišnji, peti saziv kolonije, neće biti odžan u junu mjescu, kako je bilo planirano, ali će se slikanje i učešće slikara nesmetano odvijati u mjestima gdje oni  žive, odakle će mejlovima slati slike, a završna će se izložba održati virtualno”, kaže Milić.


On je, dobijajući brojne mejlove selektovanih ovogodišnjih učesnika, koji su izražavali žaljenje što se neće okupiti, došao na ideju da na društvenim mržama postavlja brojne fotografije Trebinja, a umjetnicima dao na volju kako će ih kod svojih kuća slikati i kasnije mu ih u elektronskoj formi slati.


Dodaje da je prvo razočarenje ubrzo zamijenila kreativnost umjetnika i oduševljenje idejom da ipak na ovaj način učestvuju u koloniji, dodajući da ga je to ponukalo da kači još novih fotografija trebinjskih motiva, pozajmljenih od brojnih fotografa iz ovoga grada, a onda te motive slikari interpretiraju u svojim tehnikama i na svoj način.


“Za ovogodišnju koloniju smo već imali selektovane učesnike, ali su se za onlajn koloniju prijavili, ne samo oni, već i brojni drugi umjetnici iz cijelog svijeta, od Kanade, Kine, preko Rusije, do cijelog Balkana i cijele Evrope, a svakodnevno dobijam po desetak njihovih radova”, kaže Milić.


Očekuje da se do kraja maja mjeseca na virtualnoj koloniji okupi stotinjak učesnika i mnogo više slika, te da će virtualna izložba Međunarodne umjetničke kolonije “Kolo” zasigurno do sada biti najbrojnija i najbogatija.


“Kada sve ovo, ako Bog da prođe i kada se situacija sa pandemijom smiri, svi ti radovi će stići i u Trebinje, gdje će se napraviti jedna selekcija i jedna dobra izložba koja će se odvijati po tradiciji u Muzeju Hercegovine”, napominje Milić.


Kaže da mu, s obzirom na ogromnu ljubav prema umjetnosti, ni ovakav rad neće predstavljati nikakav problem, tim prije što je uspio i u vanrednoj situaciji spojiti svoje dvije velike ljubavi, prema rodnom Trebinju i prema umjetnosti.


Dražen Milić je, kao dugogodišnji član Kulturno-umjetničkog društva “Alat” iz Trebinja, u sklopu obilježavanja 60 godina ovoga društva, prije pet godina pokrenuo i umjetničku koloniju “Kolo”, kako bi na simboličan način u istom kolu povezao kulturnu baštinu i tradiciju sa modernom umjetnošću …


nn

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?