U HERCEGOVAČKOJ GRAČANICI SLUŽEN POMEN NA DAN UPOKOJENJA JOVANA DUČIĆA


U Hercegovačkoj Gračanici u Trebinju, gdje se nalazi i grobno mjesto pjesnika Jovana Dučića, služen je pomen i položeno cvijeće ovom velikanu srpske poezije, umjesto održavanja manifestacije Dučićev dan.


Podsjetivši da je zbog korona virusa otkazana cjelokupna ova manifestacija, koja se u Trebinju održava na Blagovijesti, dan kada se u američkom gradu Libertvilu 1943. godine upokojio Jovan Dučić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je, nakon što je sa delegacijom položio cvijeće, poručio da je ovo samo poruka da Trebinje ne zaboravlja svoje velikane, a ponajmanje najvećeg među njima.


„Uslovi jesu dosta drugačiji, situacija je dosta drugačija, ali ipak ne smijemo da zaboravimo neke ljude koji su ostavili trag i dali veliki doprinos i Trebinju, i Republici Srpskoj, ali, usudio bih se reći, i cjelokupnoj evropskoj kulturi, što je Jovan Dučić zasigurno bio“, istakao je ovom priliom Ćurić.


Napominjući da se ove godine trebao održavati jubilarni, dvadeseti po redu Dučićev dan, jer su dotadašnje Dučićeve večeri poezije pomjerene za oktobar, mjesec u kome je 2000. godine veliki pjesnik konačno sahranjen u svoj grad, Ćurić je naglasio da ni ovaj jubilej, ni svi drugi trebinjski jubileji, nisu niti će biti zaboravljeni.


„Ove godine smo trebali obilježavati dvadeseti po redu Dučićev dan, ali su sve manifestacije zbog novonastale situacije otkazane, što ne znači da će one biti zaboravljne. Biće još vremena i biće još datuma kada ćemo našega pjesnika slaviti onako kako to dolikuje, samo da ova situacija prođe, a ja se nadam da će se to uskoro desiti, da više nećemo strahovati ni za same sebe, ni za našu braću u Banjaluci, Beogradu, za ljude u svijetu“, istakao je Ćurić.


Povodom dana upokojenja pjesnika Jovana Dučića, trebinjskim profesorima srpskog jezika su date instrukcije da na Blagovijesti onlajn časove posvete ovom velikom pjesniku ...


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?