BILEĆANIN BLAGOJE ALEKSIĆ NAPUNIO 101 GODINU


POBJEĐIVALI SMO I ŠVABE I TALIJANE, POBIJEDIT ĆEMO I  KORONU 


Blagoje Aleksić iz bilećkog sela Bogdašići napunio je proteklog vikenda 101 godinu života i zvanično je najstariji stanovnik Istočne Hercegovine, iako je vršnjak sa Milanom Milivojevićem iz Berkovića koji je nekoliko mjeseci mlađi.


Najbolje momačke dane je proveo u zarobljeništvu, na Sardniji i Korzici, do kapitulacije Italije, a potom u Njemačkoj, do kraja Drugog svjetskog rata.


Kada se vratio u Bileću radio je kao putar, a zatim u Domu zdravlja u Bileći, gdje je bio domar.


Čiča Blagoja je na rođendan posjetio Branko Aleksić, njegov dosta mlađi saplemenik iz sela, jer mu je, kako kaže, prije pedeset godina on spasio život.


„Moja sestra i ja smo rođeni pola vijeka nakon Blagoja, 20. marta 1970., a ostali smo živi zahvaljujući njemu, jer je u ponoć iz sela, gdje se kod kuće porađala moja majka, krenuo po babicu u Bileću, koju je dobro poznavao jer je radio u Domu zdravlja. On ju je tada slagao da mu se porađa žena, a tek na pola puta joj priznao da nije njegova žena u pitanju, ali da se poslužio ovim lukavstvom jer je sumnjao da će drugačije poći“, ispričao nam je Branko.


Čiča Blagoje, koji inače slabo čuje i, za razliku od bliže prošlosti, sjeća se najviše davnih vremena, ipak je svjestan panike oko korona virusa, koji ga, kako kaže, ne plaši, ali ga plaši činjenica što mu Talijani i Nijemci ne mogu ništa.


„Nije dobro ako mu Talijani i Švabe ne mogu ništa, ali ne treba zaboraviti da smo mi nekada i Švabe i Talijane pobjeđivali“, kaže čiča Blagoje.


Njegov recept dugovjekog života je sloga sa svima oko sebe, a najviše sloga u porodici, što je i održalo njegov sedam decenija dug brak sa bakom Vasom, sa kojom je izrodio dvije kžerke i sina, a od njih ima peroto unučadi i jednog praunuka...


nn


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?