MINISTAR POLJOPRIVREDE U TREBINJU: VEĆINA ORANICA POD SISTEMOM NAVODNJAVANJA


Poljoprivrednici sa područja Trebinja će tokom ljetnih mjeseci imati završen sistem za navodnjavanje, tako da će skoro 90 procenata oranica biti pokriveno ovim sistemom.


Ovo je zaključeno nakon sastanka gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i ministra  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Borisa Pašalića, koji su sa saradnicima obišli pumpnu stanicu za navodnjavanje na lokalitetu Geljov most.


 „Ovaj sistem osigurava sigurnije navodnjavanje, tako da očekujemo da će preko 20 procenata biti povećana poljoprivredna proizvodnja na području Trebinja“, kazao je gradonačelnik Ćurić, pojasnivši da je sa ministrom dogovoreno da se iznađu rješenja za izradu što kvalitetnijeg pravilnika o korišćenju sistema za navodnjavanje, te da Grad Trebinje i Agrarni fond od ministarstva dobije dodatna sredstva za veće podsticaje privrednicima i poljoprivrednicima sa područja Trebinja.


Ćurić je naveo da je u sisteme za navodnjavanje na području Trebinja, kada se sumiraju sredstva ministarstva, Grada Trebinja i HET-a, uloženo ukupno 17 miliona.


Ministar Pašalić je rekao da je ponosan na činjenicu da će Trebinje biti jedna od rijetkih lokalnih zajednica u RS i u BiH koja će imati 90 odsto obradivih površina pokrivenih sistemima za navodnjavanje.


„Кada vidimo da je ova 2019. godina bila najtoplija u istoriji i procjene da će nam veliki problem u budućnosti biti suše, onda ova ulaganja imaju svoje puno opravdanje“, rekao je Pašalić, navodeći podatak da je ovo ministarstvo uložilo oko deset i po miliona maraka u sisteme za navodnjavanje na području Hercegovine.


„Radi se o dvije faze, prva koja obuhvata 1.100 hektara, a druga oko 900 hektara, ali to nisu jedina sredstva koja ulažemo u Hercegovinu, jer završavamo i sistem za navodnjavanje u Ljubinju koji je vrijedan oko 2, 5 miliona maraka i biće u martu pušten u funkciju, a razmatra se i projektovanje sistema za navodnjavanje u Nevesinju”, rekao je ministar Pašalić.


Precizirao je da je zbog lakšeg i efikasnijeg upravljanja sistemima za navodnjavanje u Republici Srpskoj, pri Javnoj ustanovi Vode Srpske, oformljena i posebna sekcija za problematiku navodnjavanja, a već naredne sedmice će se u proceduri naći pravilnik koji uređuje ovu oblast i u kojem je jasno navedeno na koji način će se upravljati tim sistemima, obračunavati cijena vode i dr.


Gradonačelnik Mirko Ćurić i ministar Boris Pašalić obišli su i pumpnu stanicu na lokalitetu Drača, kao i vinariju „Popovac“, gdje je razgovarano o novom zakonu o vinu, u kome je najbitnija činjenica da se mora spriječiti uvoz vina, koje se kasnije deklariše kao hercegovačko, dok uvoz sirovine mora stajati na deklaraciji boca koje izlaze iz hercegovalkih vinarija…


 


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?