ČAPLJINA: OTVORENA PRAVOSLAVNA ČITAONICA


U Čapljini je, u sklopu Parohijskog doma pri Sabornom hramu, po prvi put otvorena pravoslavna čitaonica „Prota Vaso Medan“, namijenjena, ne samo pravoslavnim Srbima, već i svima onima koji žele da se pobliže upoznaju sa srpskom duhovnošću i kulturom.


„Čitaonica za sada broji oko 600 naslova, ali ćemo je, ako Bog da, u budućnosti obogaćivati, a vezana je za biblioteku u Prebilovcima, koja je dosta bogatija i broji preko 4.000 knjiga“, kaže paroh čapljinski otac Marko Gojačić.


On objašnjava da biblioteka sadrži uglavnom ćirilične knjige, iz književnosti, ali i teologije, istorije i uopšte pravoslavne duhovnosti, a moći će ih koristiti svi koje te oblasti interesuju.


Čitaonicu su odmah počeli posjećivati ljubitelji knjige iz Čapljine, a u ovom će prostoru, kako kaže otac Marko, biti i sjedište Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ iz Čapljine, čije je osnivanje u toku.


„Ovaj će prostor takođe poslužiti različitim projektima i radionicama namijenjenim djeci i odraslima, a koji se tiču uglavnom izučavanja srpskog jezika i istorije“, dodaje otac Marko.


Čitaonica nosi ime po prvom parohu čapljinskom, proti Vasi Medanu, a obnova ovih prostorija je finansirana najviše uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije i vjernog naroda ove parohije...


 

Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?