LINIJA ISPISANA SA TRI RAZLIČITA UMJETNIČKA RUKOPISA


U Galeriji Muzeja Hercegovine večeras je otvorena zajednička izložba likovnih radova trojice mladih umjetnika sa katedre za grafiku i strip Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju - Marka Burlice, Nikole Karadeglića i Stefana Ševaljevića.


Izložba pod nazivom „Linija“ predstavila je stvaralaštvo umjetnika iza kojih su četiri zajedničke godine učenja i istraživanja likovnosti na istoj katedri ALU Trebinje, a ta kreativna razmjena – prva je među linijama koje su večeras spojile tri različita umjetnička doživljaja svijeta.


„Tu smo zajedno stvarali i uticali jedni na druge – ali u isto vrijeme svako od nas je ostao pri nekom svom rukopisu. Ono što nam je zajedničko jeste portret, ljudska figura, čovjek, njegovo bitisanje, muka i radost, aktuelnosti i trendovi, sve ono što ispunjava naš život, ali i moderna umjetnost u kojoj živimo, radimo i krećemo se istražujući u prvom redu grafičke tehnike, crtež, linije...“, kaže Marko Burlica, naš sugrađanin koji trenutno pohađa master studij na katedri za grafiku i strip ALU Trebinje, u klasi prof. Mirka Toljića.


Za najmlađeg u ovom umjetničkom triju Stefana Ševaljevića iz Nikšića – izložene radove tematski povezuje portret i sklonost ka likovnom istraživanju psihologije, ali i opredjeljenje sve trojice autora – da ne idu stazama već viđenog.


Linija. Burlica, Karadeglić i Ševaljević vjeruju u nju, ali ne olako, ne odmah i na način nečijeg tuđeg iskustva... Ona je kod njih drugačija, po sastavu i po posljedicama, atributivnom snagom skopčana uz činjenice kritičkog govora i oštrinu tematskog suočavanja sa nečim što bismo mogli da protumačimo posredstvom sveprisutnih kodova invanzivne stvarnosti. Psi, žileti, lavež, ožiljci, kapitalom opsjednuti sport, šture ambicije, riječi, disciplina, cijele rečenice... krici i brbljanje pred linijama... svijet u komadima, ispresjecan, sav od šavova, tijela koji su šavovi, svijet degenerisan i spušten do nivoa na kome linija spaja sjekući. Njih trojica stoje na početku, a već su nezamislivo daleko...


/iz recenzije prof. dr Dragana Čihorića/


„Ovdje je dosta eksperimentalnog i istraživačkog. To i jeste put. Ne treba da prelazimo preko nečega što je već pređeno – već je zadatak nas kao stvaralaca da pronađemo novi način na koji ćemo nešto da iskažemo“, ističe Ševaljević, apsolvent na katedri za grafiku i strip ALU Trebinje.


Raduje ih, poručuju, što su dobili priliku da izlažu u Muzeju Hercegovine i da kao mladi stvaraoci predstave javnosti svoje radove.


RT


 
Loading ...

ANKETA

Da li ste zadovoljni novom autobuskom stanicom?